Kurczak lub indyk z cukinią i octem balsamicznym

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Kurzą l(ub indyczą ) pierś pokroic w plastry dośc cienkie i nie za duże.
Zamarynowac na całą noc w :eek:liwa + ocet balsamiczny + ząbek czosnku. Odsatawć do lodówki.

Nasętpnego dnia mięso smażyć - na zalewie (tylko nie całej, bo tego dużo jest).
POdlać białym winem, dolac ocet balsamiczny (ze 2 łyżki).
Wkroić 2 cukinie (plasterki przekrojone na pół), 1 cebulę, 2 zabki czosnku
(zmiażdzone). Poddusic kilka minut, doprawić sola, pieprzem i sosem worcester (1 łyzka).
Przed podaniem skropić cytryną.
Podawac np. z makaronem - szerokie wstazki
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
pewnie ,ze ujdzie
icon_smile.gif
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Zrobiłam! Danie takie jak lubię, szybko, łatwo i smacznie.
icon_smile.gif

Przy tym niebanalnie.
Zaserwowałam jej moim rodzicom i bratu, którzy są ortodoksyjnymi tradycjonalistami i ocet balsamiczny wywołuje u nich takie :shock: reakcje. A do tego jeszcze cukinia duszona.
icon_smile.gif

Jedli, aż im się brody i uszy trzęsły.
icon_smile.gif
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hehe, indyka, cebulke i czosnek usmazylam tak jak w przepisie. POdlalam winem i ocetem balsamicznym, potem z braku sosu w kubku rozpuscilam kostke rosolowa( polowke) , zmieszalam ze smietana ,i do reszty skladnikowdo garnczka wrzucilam. Na koniec doprawilam tylko bazylia i pieprzem a takze lekko sola czosnkowa i gotowe. Moj z garnka wylizywal :dump: :dump: :dump: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
No żesz, kurczę blade nieskubane.... Akurat mam cukinię i indycze filety, mam nawet ocet balsamiczny i już się ucieszyłam, a tu czytam, co dalej... i nie mam worchestera i wina białego...
icon_sad.gif

Bo że cytryny nie mam, to już mały miki...
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Ika.. a ja dam głowę,ze i bez tych składników wyjdzie całkiem smaczne - kolejna wariacja na temat
icon_smile.gif


sam balsamiczny daje sporo smaku..
a masz sos sojowy?

białe wino mozesz zastapic innym alkoholem (jesli mocniejszy to mniejsza iloscią) łiski :wink: i łiskopodobne.. a nawet niewielką iloscią wodki
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Nie mam łyskacza, mam koniaki....
Dobra, popróbuję jutro wariacji....
 

mazik

Member
Lut 16, 2005
92
0
0
marghe ile tego octu do marynaty? to tak na wypadek, zeby nie przedobrzyc ;)