Sorbet z zielonej herbaty.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Sorbet z zielonej herbaty:

2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
40 dkg cukru
6 torebek zielonej herbaty ekspresowej zaparzyć w 1 i 1/2 szklanki wrzątku
sok z 2 cytryn
opcjonalnie: 5 łyżek miodu lub soku malinowego

Zaparzamy herbatę długo... tak by była mocna esencja.
Robimy syrop cukrowy: wodę gotujemy z cukrem ok. 3 minut od momentu wrzenia.
Syrop mieszamy z esencją herbaty. Dodajemy sok z cytryn (można dać zamiast cytryn pomarańczę lub poł na pół 1 cytryna i 1 pomarańcza) - mieszamy
Przelewamy to do foremki. Wkłdamy do zamrażalnika. Co 20 minut mieszamy widelcem. Trzymamy w zamrażalniku ok. 3 godzin - nie zapominając o zruszaniu go widelcem.

Podajemy w pucharkach polane miodem bądź sokiem malinowym.


PYSIA NA UPALNE DNI!!!
POLECAM!!!
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Po co tak ciągle mieszać : A jak zapomnę to co to będzie :
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,667
2,967
113
Te dwie szklanki wody odnosza sie do herbaty, czy do syropu?
Ile w rezultacie koncowym otrzymuje sie sorbetu?
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Te dwie szklanki wody odnosza sie do herbaty, czy do syropu?
Ile w rezultacie koncowym otrzymuje sie sorbetu?
Do syropu i do niego dolewamy esencję z herbaty ( esencję robimy na bazie 1 i 1/2 szklanki wrzątku)
A w rezultacie starcza mi to na obdzielenie 4 pucharków :lol:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,667
2,967
113
Hihi, wracam do przepisu, bo kusi, ale dalej nie wiem: czy ogólna ilość wody to 2 szklanki? Jeżeli zaparzę w 1 1/2 herbatę to na 40 dkg cukru pozostanie mi tylko pół szklanki. Jak sie nie rozpuści mam dolać tej esencji?