Sorbet z zielonej herbaty:
2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
40 dkg cukru
6 torebek zielonej herbaty ekspresowej zaparzyć w 1 i 1/2 szklanki wrzątku
sok z 2 cytryn
opcjonalnie: 5 łyżek miodu lub soku malinowego
Zaparzamy herbatę długo... tak by była mocna esencja.
Robimy syrop cukrowy: wodę gotujemy z cukrem ok. 3 minut od momentu wrzenia.
Syrop mieszamy z esencją herbaty. Dodajemy sok z cytryn (można dać zamiast cytryn pomarańczę lub poł na pół 1 cytryna i 1 pomarańcza) - mieszamy
Przelewamy to do foremki. Wkłdamy do zamrażalnika. Co 20 minut mieszamy widelcem. Trzymamy w zamrażalniku ok. 3 godzin - nie zapominając o zruszaniu go widelcem.
Podajemy w pucharkach polane miodem bądź sokiem malinowym.
PYSIA NA UPALNE DNI!!!
POLECAM!!!
2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
40 dkg cukru
6 torebek zielonej herbaty ekspresowej zaparzyć w 1 i 1/2 szklanki wrzątku
sok z 2 cytryn
opcjonalnie: 5 łyżek miodu lub soku malinowego
Zaparzamy herbatę długo... tak by była mocna esencja.
Robimy syrop cukrowy: wodę gotujemy z cukrem ok. 3 minut od momentu wrzenia.
Syrop mieszamy z esencją herbaty. Dodajemy sok z cytryn (można dać zamiast cytryn pomarańczę lub poł na pół 1 cytryna i 1 pomarańcza) - mieszamy
Przelewamy to do foremki. Wkłdamy do zamrażalnika. Co 20 minut mieszamy widelcem. Trzymamy w zamrażalniku ok. 3 godzin - nie zapominając o zruszaniu go widelcem.
Podajemy w pucharkach polane miodem bądź sokiem malinowym.
PYSIA NA UPALNE DNI!!!
POLECAM!!!