IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mazurek z płatków owsianych
nutinka
post 23 Mar 2005, 18:23
Post #1


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Mazurek z płatków owsianych

Ciasto o oryginalnym smaku.

8 dag płatków owsianych
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 jaja
5 dag cukru
1/3 łyżeczki sody
kilka kropli aromatu migdałowego

polewa:
czekolada deserowa (10 dag)
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru waniliowego

Płatki zrumienić na suchej patelni, przestudzić, wymieszać z mlekiem, potem dosypać mąkę. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wymieszać z płatkami. Dołożyć białka ubite na pianę, aromat i sodę, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Składniki polewy rozgrzać w rondelku z grubym dnem, wymieszać dokładnie, posmarować ciasto. Udekorować dowolnie.

Proporcje na formę kwadratową o boku ok. 23 cm.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Miranda
post 24 Mar 2005, 07:29
Post #2


czeladnik
*****

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1.593
Dołączył: 17-February 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 312



Nutinko, piękne te Twoje mazurki, oba. Mam pytanie: płatki zalać zimnym mlekiem? I jak to ciasto wychodzi, chodzi mi o konsystencję i wilgotność?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 24 Mar 2005, 13:58
Post #3


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Mleko jakiekolwiek, chyba dawałam takie z lodówki, bo nie przypominam sobie podgrzewania go, ale nie ma to większego znaczenia - płatki są tylko przestudzone, a więc jeszcze nie całkiem zimne.

Ciasto jest ciekawe, wygląda trochę jak siatka z połączonych płatków. Jest raczej suche, ale nie za bardzo, chyba że za długo się piecze. To taki niespotykany smak, że nawet nie wiem, z czym porównać. Ale bardzo lubię ten mazurek.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 24 Mar 2005, 19:11
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.852
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



jak jutro (piątek) zrrobię to wytrzyma do niedzieli? Jak go przechowywać? Do teściowej bym na śniadanie zabrała, niech ma
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 25 Mar 2005, 10:02
Post #5


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Wytrzyma, on jest dosyć odporny na starzenie się.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 25 Mar 2005, 10:05
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.852
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



ale w folię go czy nie?

Zaraz będę robiła
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 25 Mar 2005, 10:12
Post #7


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



to napisz oc wyszlo bo on mnie kusi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 25 Mar 2005, 10:36
Post #8


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Zwykle ciasta trzymam przykryte foremką, w której się piekły, bo rozmiar pasuje. Myślę, że folia mu też nie zaszkodzi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 25 Mar 2005, 10:44
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.852
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



Zrobiłam podwójna porcję, piekę w 2 małych blaszkach. bardzo proste i szybkie.
Tylko zmiast sody daałam proszek bo nie przepadam za sodą.
Urosło i pachnie obiecująco
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 25 Mar 2005, 10:45
Post #10


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



a ja nie mam takiej blaszki mazurkowej!!!!!!!!! Zrobie mazurek serduszko! i bedzie to oszukany mazurek bo mazurki powinny byc prostokątne icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 25 Mar 2005, 10:48
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.852
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



mogą być i okrągłe jak jajko
Myślę, że serduszkowy będzie fajny.

Ja swoje zaraz wyjmuję z pieca
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carmela
post 25 Mar 2005, 11:59
Post #12





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 9
Dołączył: 19-January 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 271



ile to jest na szklanke 8 dag platków?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 25 Mar 2005, 13:05
Post #13


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



I JAK???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 25 Mar 2005, 14:14
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.852
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8






Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 25 Mar 2005, 14:16
Post #15


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



wyglad super a smak?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 26 Mar 2005, 21:03
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.852
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



dla mnie super, pycha, inny, niepowtarzalny smak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MarthaB
post 18 Apr 2011, 16:49
Post #17


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.545
Dołączył: 9-April 09
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 15.159



wyciągam z archiwum - przepis brzmi apetycznie, ja bardzo lubię płatki owsiane pod różnymi postaciami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zauberi
post 19 Apr 2011, 09:47
Post #18


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 144
Dołączył: 5-October 10
Skąd: Polska
Użytkownik nr: 23.623



ciekawy przepis icon_smile.gif a wygląda smakowicie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Piadina
post 20 Apr 2011, 10:58
Post #19


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 402
Dołączył: 24-February 09
Skąd: Legionowo/Warszawa
Użytkownik nr: 14.212



Tradycyjny czekoladowy mazurek upiekę rodzince, a ten mazurek zrobię dla siebie! lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 22 Apr 2011, 18:05
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.025
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Tez zrobiłam. Nie wiem dlaczego ale spodziewłam się, że spód będzie chrupiacy. Całkiem fajny i zrowy icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 15th December 2019 - 19:48