Mazurek z płatków owsianych
Ciasto o oryginalnym smaku.
8 dag płatków owsianych
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 jaja
5 dag cukru
1/3 łyżeczki sody
kilka kropli aromatu migdałowego
polewa:
czekolada deserowa (10 dag)
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru waniliowego
Płatki zrumienić na suchej patelni, przestudzić, wymieszać z mlekiem, potem dosypać mąkę. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wymieszać z płatkami. Dołożyć białka ubite na pianę, aromat i sodę, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
Składniki polewy rozgrzać w rondelku z grubym dnem, wymieszać dokładnie, posmarować ciasto. Udekorować dowolnie.
Proporcje na formę kwadratową o boku ok. 23 cm.
Ciasto o oryginalnym smaku.
8 dag płatków owsianych
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 jaja
5 dag cukru
1/3 łyżeczki sody
kilka kropli aromatu migdałowego
polewa:
czekolada deserowa (10 dag)
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru waniliowego
Płatki zrumienić na suchej patelni, przestudzić, wymieszać z mlekiem, potem dosypać mąkę. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wymieszać z płatkami. Dołożyć białka ubite na pianę, aromat i sodę, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
Składniki polewy rozgrzać w rondelku z grubym dnem, wymieszać dokładnie, posmarować ciasto. Udekorować dowolnie.
Proporcje na formę kwadratową o boku ok. 23 cm.
