Baba wielkanocna
50 dag mąki,
5 dag drożdży świeżych,
10 dag masła,
5 żółtek,
15 dag cukru,
0,25 l mleka,
rodzynki,
cukier waniliowy,
skórka cytrynowa,
szczypta soli.
Zaczynamy od przygotowania rozczynu z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i paru łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, mleko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko dokładnie, po trochu wlewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Do wyrobionego ciasta dodajemy opłukane rodzynki .Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem, lub też lukrujemy.
przepis jest na jedna duza formę lub 2 mniejsze o srednicy /takie 22cm/
50 dag mąki,
5 dag drożdży świeżych,
10 dag masła,
5 żółtek,
15 dag cukru,
0,25 l mleka,
rodzynki,
cukier waniliowy,
skórka cytrynowa,
szczypta soli.
Zaczynamy od przygotowania rozczynu z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i paru łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, mleko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko dokładnie, po trochu wlewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Do wyrobionego ciasta dodajemy opłukane rodzynki .Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem, lub też lukrujemy.
przepis jest na jedna duza formę lub 2 mniejsze o srednicy /takie 22cm/