Baba wielkanocna

myszka

Member
Gru 19, 2004
84
0
0
Baba wielkanocna

50 dag mąki,
5 dag drożdży świeżych,
10 dag masła,
5 żółtek,
15 dag cukru,
0,25 l mleka,
rodzynki,
cukier waniliowy,
skórka cytrynowa,
szczypta soli.
Zaczynamy od przygotowania rozczynu z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i paru łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, mleko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko dokładnie, po trochu wlewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Do wyrobionego ciasta dodajemy opłukane rodzynki .Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem, lub też lukrujemy.

przepis jest na jedna duza formę lub 2 mniejsze o srednicy /takie 22cm/
 

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
hmm no wlasnie szukalam babke na swieta
icon_smile.gif

a tu widze ze nikt nie chce wypróbowac
to ja ja zrobie mam nadzieje ze sie uda :D

trzymajcie kciuki :D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
Pachnie i smakuje rewelacyjnie.
Chociaz moim zdaniem troche za sucha, ale to chyba wina mojego nowego piekarnika.
Zdjecia w zalczniku.
Dziekuje za przepis.
CIMG5609.JPG
CIMG5607.JPG
 

Załączniki

  • CIMG5609.JPG
    CIMG5609.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 7
  • CIMG5607.JPG
    CIMG5607.JPG
    3 MB · Wyświetleń: 6