Dereniówka
1 kg owoców derenia
5 łyżek suszonych czarnych jagód
1 kg cukru
2 szklanki spirytusu 96%
2 szklanki czystej wódki
Owoce umyć, osączyć i osuszyć. Dereń ponakłuwać, wraz z jagodami wsypać do słoja i zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i postwić na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni i co kilka dni nim wstrząsać. Następnie zlać alkohol i przechować. Owoce zasypać cukrem i wymieszać, słój przykryć płótnem, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce lub na słońce, co pewien czas wstrząsając. Otrzymany syrop wymieszać z wyciągiem alkoholowym i odstawić nalewkę do sklarowania na 1 tydzień. Następnie sklarowany płyn ściągnąć rurką, a osad przefiltrować i połączyć z nalewką, która musi dojrzewać 5-6 miesięcy. Im dłużej stoi, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.
<span style='font-size:16pt;line-height:100%'>Przepis pochodzi z wydania specjalnego</span> "Kuchni" -
<span style='font-size:16pt;line-height:100%'>"Dziadkowe nalewki, babcine przetwory"</span>
1 kg owoców derenia
5 łyżek suszonych czarnych jagód
1 kg cukru
2 szklanki spirytusu 96%
2 szklanki czystej wódki
Owoce umyć, osączyć i osuszyć. Dereń ponakłuwać, wraz z jagodami wsypać do słoja i zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i postwić na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni i co kilka dni nim wstrząsać. Następnie zlać alkohol i przechować. Owoce zasypać cukrem i wymieszać, słój przykryć płótnem, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce lub na słońce, co pewien czas wstrząsając. Otrzymany syrop wymieszać z wyciągiem alkoholowym i odstawić nalewkę do sklarowania na 1 tydzień. Następnie sklarowany płyn ściągnąć rurką, a osad przefiltrować i połączyć z nalewką, która musi dojrzewać 5-6 miesięcy. Im dłużej stoi, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.
<span style='font-size:16pt;line-height:100%'>Przepis pochodzi z wydania specjalnego</span> "Kuchni" -
<span style='font-size:16pt;line-height:100%'>"Dziadkowe nalewki, babcine przetwory"</span>
Ostatnią edycję dokonał moderator: