Masa Marcepanowa

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Masa marcepanowa

Sprawdzony przepis z nieśmiertelnego i bezcennego zeszytu mojej Cioci.
Z powodzeniem wykorzystywana była już przez mniamowe forumowiczki do lepienia przeróżnych ozdóbek, figurek itp.

Jeśli to niewłaściwe miejsce dla niej, proszę nie bić. :mrgreen:

składniki
1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe

sposób przygotowania
Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Kolejny raz dziękuję.
cvety.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Może nie do końca ta ale podobna - w moim przepisie jest dużo mniej cukru, nie ma zapachu za to są barwniki - sam przepis jest tak stary że nic dziwnego że wędrując z ust do ust zmienił formę i gdzieś stał się sztucznym marcepanem a gdzie indziej masą do lepienia ozdób. W moich stronach najczęściej używało się go do lepienia wiśni na patery z ciastem weselnym. Dzieciaki wyjadały je jako pierwsze
icon_lol.gif