Masa marcepanowa
Sprawdzony przepis z nieśmiertelnego i bezcennego zeszytu mojej Cioci.
Z powodzeniem wykorzystywana była już przez mniamowe forumowiczki do lepienia przeróżnych ozdóbek, figurek itp.
Jeśli to niewłaściwe miejsce dla niej, proszę nie bić.
składniki
1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe
sposób przygotowania
Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.
Sprawdzony przepis z nieśmiertelnego i bezcennego zeszytu mojej Cioci.
Z powodzeniem wykorzystywana była już przez mniamowe forumowiczki do lepienia przeróżnych ozdóbek, figurek itp.
Jeśli to niewłaściwe miejsce dla niej, proszę nie bić.
składniki
1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe
sposób przygotowania
Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.