- Wrz 19, 2004
- 29,577
- 3,697
- 113
Robię te rolki, jak zostaje mi dobre ciasto pierogowe. Czasami zamrozone czeka dość długo na swoja kolej. <!--emoid--><!--endemo-->
Z ciasta robię wałek o średnicy 4 cm i kroję na 2 cm części, każdą rozwałkowuję na cienki placuszek o średnicy ok. 10 cm. Nakładam farsz i zawijam jak gołąbki. Brzegi dobrze jest zwilzyć wodą, wtedy lepiej sie skleją i nie rozwiną w trakcie smażenia. Nie powinno być tez za dużo "zwojów", bo mogą się nie usmazyć w środku. Rozgrzewam olej na patelni i smażę rolki na rumiano. Najlepsze są gorące i chrupiące.
Farsze:
1. Kapustę pekińską obgotowuję /40 dkg/, siekam i wyciskam z wody. Dodaję pęczek posiekanego szczypioru , szczyptę imbiru w proszku, 20 dkg mielonego mięsą wieprzowego, usmażonego szybko na patelni na odrobinie oleju lub masła, łyżeczkę soli, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę wytrawnego wina lub wódki, 1 łyżka oleju sezamowego. Mieszam wszystko.
2. Paczkę mrożonych warzyw chińskich smażę na 3 łyżkach oleju i ostrym ogniu mieszając. W miseczce rozprowadzam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami sosu sojowego, szczyptą imbiru i pieprzu kajeńskiego oraz solą. Jak warzywa już są miękkie i odparowane wlewam sos, mieszam ew. dosalam.
3. Takie warzywa + pokrojona w małe kawałeczki i usmażona pierś kurczaka może być kolejnym nadzieniem.
Smacznego <!--emoid--><!--endemo-->
Z ciasta robię wałek o średnicy 4 cm i kroję na 2 cm części, każdą rozwałkowuję na cienki placuszek o średnicy ok. 10 cm. Nakładam farsz i zawijam jak gołąbki. Brzegi dobrze jest zwilzyć wodą, wtedy lepiej sie skleją i nie rozwiną w trakcie smażenia. Nie powinno być tez za dużo "zwojów", bo mogą się nie usmazyć w środku. Rozgrzewam olej na patelni i smażę rolki na rumiano. Najlepsze są gorące i chrupiące.
Farsze:
1. Kapustę pekińską obgotowuję /40 dkg/, siekam i wyciskam z wody. Dodaję pęczek posiekanego szczypioru , szczyptę imbiru w proszku, 20 dkg mielonego mięsą wieprzowego, usmażonego szybko na patelni na odrobinie oleju lub masła, łyżeczkę soli, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę wytrawnego wina lub wódki, 1 łyżka oleju sezamowego. Mieszam wszystko.
2. Paczkę mrożonych warzyw chińskich smażę na 3 łyżkach oleju i ostrym ogniu mieszając. W miseczce rozprowadzam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami sosu sojowego, szczyptą imbiru i pieprzu kajeńskiego oraz solą. Jak warzywa już są miękkie i odparowane wlewam sos, mieszam ew. dosalam.
3. Takie warzywa + pokrojona w małe kawałeczki i usmażona pierś kurczaka może być kolejnym nadzieniem.
Smacznego <!--emoid--><!--endemo-->
Ostatnią edycję dokonał moderator: