Smakowity razowy chlebek Iwci
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2626
składniki
750g mąki żytniej razowej
250g mąki pszennej razowej (ewentualnie zwykłej)
2,5 łyżeczki soli
1,5-2 łyżeczki kminku
750 ml letniej wody
pestki dyni lub słonecznika do posypania
Na zaczyn:
40 g drożdży
1 łyżka cukru
250 ml mleka
Na zakwas:
2 garści mąki żytniej razowej
letnia woda
sposób przygotowania
Na dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy sporządzić zakwas. W tym celu wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do dość głębokiego naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać dość rzadką papkę. Następnie zakwas należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby (np. na lodówkę). Jeżeli zdarzyłoby się, że po 2 dobach zakwas będzie pachniał octem, wtedy nie nadaje się do użytku. Mogło by to być spowodowane zbyt niską temperaturą w pomieszczeniu.
W celu sporządzenia zaczynu należy pokruszyć drożdże, wymieszać je z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Całość posypać przy pomocy sitka, łyżką mąki, a następnie odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Wymieszać mąkę żytnią z mąką pszenną, dodać sól i kminek. Wlać zakwas, wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać na gładkie ciasto. Proces wyrabiania ciasta nie musi być bardzo długi, najważniejsze jednak jest to, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Można to robić przy użyciu drewnianej łyżki, mieszając ok. 5 min.
Następnie wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy już mamy wyrośnięte ciasto, dzielimy je na połowę. Każdą z połówek wkładamy do prostokątnej blaszki „keksówki”, która uprzednio została natarta tłuszczem i wysypana mąką.
Po uformowaniu bochenków, smarujemy je lekko ciepłą wodą i pozostawiamy jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia. Ponownie smarujemy ciasto wodą. Po tym czasie chleb posypujemy pestkami dyni lub słonecznika i lekko nakłuwamy widelcem. Następnie jeszcze raz smarujemy letnia wodą.
W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednia wilgotność.
Chleb wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 50 – 60 min. Na koniec jeszcze raz smarujemy wodą i zostawiamy przez chwilkę w piecu do wyschnięcia.
Jeszcze jedna sugestia co do pieczenia tego razowego chlebka. Jak wiadomo, każdy piekarnik jest inny i różnie piecze. Ja po godzinie wyjmuję chleb z pieca, potem wyjmyje go z formy, gdy nie chce wyjść od razu, pomagam mu podważając delikatnie szpatułką. Nastepnie sprawdzam stan upieczenia skórki, tzn. tej w formie, bo ta z góry już na pewno jest pięknie przyrumieniona. Jeśli skórka chleba jest jeszcze miękka, należy włożyć chleb dnem do góry jeszcze na około 5-10 min do piekarnika. Po tym czasie sprawdzamy na dotyk, gdy skóra bedzie już lekko sztywna wyjmujemy chleb i studzimy.
+++++++++++++
Mam nadzieję że to nie zbrodnia że to tu wklejam
jak tak to proszę krzyczeć
A wklejam bo przepis mi się zdaje extra i własnie nastawiłam zakwas
leży na lodówce, to badziewko z tyłu lodówki wydziela ciepełko i mam nadzieje że mi się nie stęchnie czy coś, bo TO MÓJ PIERWSZY ZAKWAS W ŻYCIU i drugi chleb
więc musi się udać!
Będę tu Wam zdawała relacje co i jak, ok?
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2626
składniki
750g mąki żytniej razowej
250g mąki pszennej razowej (ewentualnie zwykłej)
2,5 łyżeczki soli
1,5-2 łyżeczki kminku
750 ml letniej wody
pestki dyni lub słonecznika do posypania
Na zaczyn:
40 g drożdży
1 łyżka cukru
250 ml mleka
Na zakwas:
2 garści mąki żytniej razowej
letnia woda
sposób przygotowania
Na dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy sporządzić zakwas. W tym celu wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do dość głębokiego naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać dość rzadką papkę. Następnie zakwas należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby (np. na lodówkę). Jeżeli zdarzyłoby się, że po 2 dobach zakwas będzie pachniał octem, wtedy nie nadaje się do użytku. Mogło by to być spowodowane zbyt niską temperaturą w pomieszczeniu.
W celu sporządzenia zaczynu należy pokruszyć drożdże, wymieszać je z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Całość posypać przy pomocy sitka, łyżką mąki, a następnie odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Wymieszać mąkę żytnią z mąką pszenną, dodać sól i kminek. Wlać zakwas, wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać na gładkie ciasto. Proces wyrabiania ciasta nie musi być bardzo długi, najważniejsze jednak jest to, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Można to robić przy użyciu drewnianej łyżki, mieszając ok. 5 min.
Następnie wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy już mamy wyrośnięte ciasto, dzielimy je na połowę. Każdą z połówek wkładamy do prostokątnej blaszki „keksówki”, która uprzednio została natarta tłuszczem i wysypana mąką.
Po uformowaniu bochenków, smarujemy je lekko ciepłą wodą i pozostawiamy jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia. Ponownie smarujemy ciasto wodą. Po tym czasie chleb posypujemy pestkami dyni lub słonecznika i lekko nakłuwamy widelcem. Następnie jeszcze raz smarujemy letnia wodą.
W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednia wilgotność.
Chleb wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 50 – 60 min. Na koniec jeszcze raz smarujemy wodą i zostawiamy przez chwilkę w piecu do wyschnięcia.
Jeszcze jedna sugestia co do pieczenia tego razowego chlebka. Jak wiadomo, każdy piekarnik jest inny i różnie piecze. Ja po godzinie wyjmuję chleb z pieca, potem wyjmyje go z formy, gdy nie chce wyjść od razu, pomagam mu podważając delikatnie szpatułką. Nastepnie sprawdzam stan upieczenia skórki, tzn. tej w formie, bo ta z góry już na pewno jest pięknie przyrumieniona. Jeśli skórka chleba jest jeszcze miękka, należy włożyć chleb dnem do góry jeszcze na około 5-10 min do piekarnika. Po tym czasie sprawdzamy na dotyk, gdy skóra bedzie już lekko sztywna wyjmujemy chleb i studzimy.
+++++++++++++
Mam nadzieję że to nie zbrodnia że to tu wklejam
A wklejam bo przepis mi się zdaje extra i własnie nastawiłam zakwas


Będę tu Wam zdawała relacje co i jak, ok?