- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
CHLEB ŻYTNIO-PYTLOWY BEZ ZAKWASU
Proporcja.
Na 4 kg mąki 3 - 4 litrów wody lub serwatki, 2 dag drożdży, 6 dag soli, 2 dag kminku
Robota.
Rozpuścić drożdże w wodzie i rozczynić z wieczora 1/2 pr. mąki całą porcją wody. Na drugi dzień postępować jak z chlebem na zakwasie.
[źródło: "Chyliczkowska piekarnia i cukiernia"]
Proporcja.
Na 4 kg mąki 3 - 4 litrów wody lub serwatki, 2 dag drożdży, 6 dag soli, 2 dag kminku
Robota.
Rozpuścić drożdże w wodzie i rozczynić z wieczora 1/2 pr. mąki całą porcją wody. Na drugi dzień postępować jak z chlebem na zakwasie.
[źródło: "Chyliczkowska piekarnia i cukiernia"]