Lo mein z kurczakiem
250g swiezego makaronu jajecznego lub swiezego linguine
3-4 suszone grzyby shitake
1-2 suche papryczki chili
2 piersi z kurczaka
2 lyzki sosu ostrygowego
2-3 duze zabki czosnku
1/2 lyzeczki pieprzu
3 lyzeczki oleju sezamowego
garsc straczkow groszku snieznego, pokrojonych na ukos w paseczki
okolo szklanki posiekanej kapusty (pekinska lub zwykla)
1 mala marchew, pokrojona na zapalke
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
1/2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki rosolu z kurczaka (wody)
2 lyzeczki ciemnego sosu sojowego
3 zielone cebulki (dymki), pokrojone ukosnie na 4cm kawalki
2 szklanki kielkow fasolowych (niekoniecznie)
olej arachidowy (lub inny) do smazenia
Grzyby zalac wrzatkiem, zostawic az zmiekna - okolo 30 minut, odsaczyc, dobrze wycisnac, odciac nozke (wyrzucic), kapelusze pokroic na cieniutkie paseczki.
Makaron gotowac 3-4 minuty, do miekkosci - odcedzic i przelac zimna woda, trzymac pod przykryciem.
Piersi kurczaka pokroic na cieniutkie paseczki, wlozyc do miski, dodac sos ostrygowy, 2 zabki czosnku, pieprz i 2 lyzeczki oleju sezamowego. Dobrze wymieszac.
Na patelni o grubym dnie (woku) rozgrzac olej, wrzucic papryczki chili, dodac mieso i szybko obsmazyc - okolo 1 minuty. Przelozyc na talerz, patelnie rozgrzac ponownie az bedzie bardzo goraca, dodac troszke oleju, wsypac papryke, paseczki grzybow i szybciutko obsmazyc. Dodac kapuste, groszek, marchew, cukier i sol - ponownie obsmazyc mieszajac, przelozyc na talerz.
Patelnie rozgrzac, dodac troche oleju, wrzucic makaron - smazyc chwilke, dodac warzywa i jasny sos sojowy, dobrze wymieszac, wlac rosol i ciemny sos sojowy - smazyc az prawie caly plyn wyparuje, kilka minut. Dodac zielona cebulke, mieso i kielki, chwilke smazyc az mieso dobrze sie podgrzeje. Skropic pozostalym olejem sezamowym, wymieszac - podawac natychmiast.
Warzywa oczywiscie dowolne w tym przepisie, chociaz kapusta obowiazkowa
Zamiasto groszku mozna uzyc brokulow, zamiast papryki - kielkow bambusowych itd. Mozna calkowicie pominac mieso i dodac wiekszy asortyment warzyw.
250g swiezego makaronu jajecznego lub swiezego linguine
3-4 suszone grzyby shitake
1-2 suche papryczki chili
2 piersi z kurczaka
2 lyzki sosu ostrygowego
2-3 duze zabki czosnku
1/2 lyzeczki pieprzu
3 lyzeczki oleju sezamowego
garsc straczkow groszku snieznego, pokrojonych na ukos w paseczki
okolo szklanki posiekanej kapusty (pekinska lub zwykla)
1 mala marchew, pokrojona na zapalke
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
1/2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki rosolu z kurczaka (wody)
2 lyzeczki ciemnego sosu sojowego
3 zielone cebulki (dymki), pokrojone ukosnie na 4cm kawalki
2 szklanki kielkow fasolowych (niekoniecznie)
olej arachidowy (lub inny) do smazenia
Grzyby zalac wrzatkiem, zostawic az zmiekna - okolo 30 minut, odsaczyc, dobrze wycisnac, odciac nozke (wyrzucic), kapelusze pokroic na cieniutkie paseczki.
Makaron gotowac 3-4 minuty, do miekkosci - odcedzic i przelac zimna woda, trzymac pod przykryciem.
Piersi kurczaka pokroic na cieniutkie paseczki, wlozyc do miski, dodac sos ostrygowy, 2 zabki czosnku, pieprz i 2 lyzeczki oleju sezamowego. Dobrze wymieszac.
Na patelni o grubym dnie (woku) rozgrzac olej, wrzucic papryczki chili, dodac mieso i szybko obsmazyc - okolo 1 minuty. Przelozyc na talerz, patelnie rozgrzac ponownie az bedzie bardzo goraca, dodac troszke oleju, wsypac papryke, paseczki grzybow i szybciutko obsmazyc. Dodac kapuste, groszek, marchew, cukier i sol - ponownie obsmazyc mieszajac, przelozyc na talerz.
Patelnie rozgrzac, dodac troche oleju, wrzucic makaron - smazyc chwilke, dodac warzywa i jasny sos sojowy, dobrze wymieszac, wlac rosol i ciemny sos sojowy - smazyc az prawie caly plyn wyparuje, kilka minut. Dodac zielona cebulke, mieso i kielki, chwilke smazyc az mieso dobrze sie podgrzeje. Skropic pozostalym olejem sezamowym, wymieszac - podawac natychmiast.
Warzywa oczywiscie dowolne w tym przepisie, chociaz kapusta obowiazkowa
Ostatnią edycję dokonał moderator: