Meksykanski "kawior"

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Meksykanski "kawior"

Swietny jako dip, mozna podac rowniez jako dodatek do meksykanskich potraw jak enchilada czy burrito, albo nawet jako salatke

2 lyzki octu z czerwonego wina (mozna uzyc balsamicznego)
1 1/2 lyzki oliwy z oliwek
lyzeczka sosu tabasco
2 lyzki posiekanego czosnku (moze byc mniej
icon_smile.gif
)

1 pokrojone w kostke avocado
puszka czarnej fasoli, wyplukanej i odsaczonej
puszka kukurydzy, odsaczonej
spora garsc drobno pokrojonej zielonej cebulki
1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
4 pomidorki (podluzne) pokrojone w kostke
sol i pieprz, do smaku

sposób przygotowania
W sporej misce wymieszac ocet, olej, tabasco i czosnek. Dodac avocado, lekko wymieszac, dodac pozostale skladniki - wymieszac, schlodzic. Najlepiej przygotowac kilka godzin, lub nawet dzien przed podaniem.

Swietnie smakuje jako dip podany z pokrajanymi w osemki i lekko podpieczonymi w piekarniku tortillami. Uwaga - bardzo czosnkowe!

img65679hx.jpg