Chleb domowy z żurem

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Chleb domowy z żurem
Składniki na 3 średnie bochenki)

Rozczyn

1 kg mąki pszennej, 0,7 l letniej wody, 5 dag drożdży

Ciasto właściwe

50 dag mąki żytniej razowej, 3 dag soli (2 1/2 łyżki), 10 dag drożdży, 3 dag cukru (2 1/2 łyżki), 1 szklanka żurku domowego lub z butelki, 1/3 kostki margaryny, nasiona kminku, słonecznika, soi, kolendry lub zioła, np. tymianek lub rozmaryn

1. Do głębokiej miski wsypujemy sypkie składniki ciasta właściwego i mieszamy. Dodajemy margarynę i siekamy. Następnie wlewamy żurek i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

2. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Rozczyn przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 28°C) do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ciastem właściwym i dodajemy rozdrobnione drożdże. Możemy też dodać do smaku nasiona lub zioła. Starannie wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy je na 15 min, aby "odpoczęło".

4. Foremki do pieczenia natłuszczamy i wysypujemy je mąką. z ciasta formujemy niezbyt wysokie bochenki (po włożeniu do foremek powinny wypełniać je do połowy). Możemy posypać je tym samym ziarnem lub ziołami, które dodaliśmy do ciasta.

5. Uformowane bochenki wkładamy do foremek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 min. Kiedy ciasto urośnie do krawędzi foremek, możemy zacząć wypiek. Chleb pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C.

Upieczony chleb powinien być rumiany i mieć lekko popękaną skórkę. Po wyjęciu foremek z piekarnika trzeba odczekać ok. 20 min. i dopiero wtedy ostrożnie wyjąć z nich chleb.

Przepis i wykonanie: Paweł Kałuski http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54044,2020969.html
 

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Kamilo, Kamilo, a jak zrobic zurek domowy : , bo w niemnieckim sklepie to butelki z taka zawartoscia raczej nie znajde.

Chleb owsiano- orzechowy - brzmi pysznie, a nawet bardzo pysznie.
Bedzie wyprobowany na pewno.
 

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Znalazłam taki przepis

Na dno kamiennego garnka włożyć skóre z razowca, zaleać to cieplą wodą wybełtaną z maka zytnią i odstawić na dwa dni. I gotowe.

Ale nie próbowałam

i jeszcze

Składniki:
10 dkg mąki żytniej, razowej, pytlowej lub owsianej, 0.5 l wody, czosnek.

Sposób przyrządzenia:
Mąkę zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać, przelać do kamiennego garnka, dodać czosnek i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu. Używać do zup, gdyż ma kwaśny smak i przyjemny charakterystyczny zapach.
 

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Dzieki
icon_smile.gif


Znaczy nie taki diabel straszny, myslalam, ze to cos bardziej skomplikowanego. U mnie w domu zurka-zurku : sie nie jadalo, stad me pytanie.

A czy ten zurek ma istotny wplyw na smak chleba, pieklas juz moze taki chlebus :
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Chebek z żurkiem jest pyszny Ma taki kwasnawy posmak prawdziwego chleba bo zurek to przeciez to samo co zakwas żytni...no może z wyjątkiem tego czosnku co to sie znajdzie w takim ze sklepu. Ale jak komus nie przeszkadza taki lekko czosnkowy zapach to tez pyszny.
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
czy ten chlebek mozna wyrobic w maszynie ??
a upiec w piecu w foremkach