Zupa z soczewicy - fakes.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Zupa z soczewicy - fakes.

Składniki:
25 dkg zielonej soczewicy
30 dkg dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
1/2 szklanki oliwy
3 marchewki pokrojone w kostkę
3 cebule pokrojone w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
sól
pieprz
oregano
2 łyżki czerwonego octu winnego

Cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie.
Dodajemy marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę.
Zalewamy zimną wodą (1 litr) i gotowac 45 minut, aż będzie miękka soczewica.
Dodajemy posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, W razie potrzeby podlać wodą - i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.

Przed podaniem doprawić octem.

W Grecji na stole stawia się dodatkowo obok potrawy ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek.

Źródło: Zasłyszane.

:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Robie dzis nieodwołalnie bo dziecko sie domaga :mrgreen: tylko bez pomidorów w puszce chyba i na czerwonej soczewicy... wybaczysz :mrgreen: ?
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Zrobiłam :mrgreen: własnie jedza i smakuje, ja mogłam tylko łyzeczke spróbowac i pyszotka.



POLECAM :!:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ludzie róbta tą zupę - jest genialna!
Ugotowałam na dwa dni i sama całą samodzielnie zjadłam :oops: nie mogłam się odkleić od gara :lol:
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
hihiii pyszna ta zupa!!! tylko moglas uprzedzic, ze taka ogromna ilosc wychodzi-i co ja mam teraz zrobic? bede jadla i jadla i jadla :mrgreen:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
hihiii pyszna ta zupa!!! tylko moglas uprzedzic, ze taka ogromna ilosc wychodzi-i co ja mam teraz zrobic? bede jadla i jadla i jadla :mrgreen:
wiem, że pyszna - jestem jej fanką - i sporo jej rzeczywiście wychodzi - ale kilka podejść do garnka i zniknie wierz mi ;) ;) ;) ;) ;)
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
jak nie mam octu daję troszkę soku z cytryny :lol:
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No jakby ktos sie wahal to umiecie zachecic... Zdjecie super...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Na zdjeciu to zupelnie cos innego.
Iguana - wdaj sie w szczegoly modyfikacji prosze.

Z greckiej soczewicy - ukochana mojego dziecka.
Zalatwia sniadanie, obiad i kolacje do wyczerpania. W takim wypadku to chyba nie ma za duzego gara ;)

Robie ja na bardzo gesto (jak gulasz) do tego grzanki z maslem czosnkowym, albo serem (jak kto moze) i pelnowartosciowy posilek.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Iguana dała czerwoną soczewicę :lol: a poza tym zupa wygląda identycznie Kermidt :lol:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
znaczy sie ta kapusta co ja jom widze to musi cebula byc :dump:

a pomidory w niej sa w koncu, czy to czerwona soczewica rozgotowana?
no nie robilam czerwonej to nie wiem jak sie zachowa. :oops:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
tak to cebula :lol:
a pomidorów w puszce Iguanka nie miała
:lol: choć i tak dajesz je pokrojone w kosteczkę i ich mało co widać :lol:
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
oznajmiam wszem i wobec, ze na zimno tez jest pysznie.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
bo czerwona jest drobniejsza, było krócej przy czerwonej gotować :roll: