Zupa z soczewicy - fakes.

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Iguano :anbetung: :anbetung: :anbetung: :anbetung: :anbetung: :anbetung:

dzieki za przepis
na pewno bede powtarzac. Z czerwonej soczewicy bije grecka na glowe.
Zastanawiam sie czy bulwe selera moge zastapic lodygowym. Za bulwe placi sie jak za zboze i nie zawsze mozna kupic poza sezonem.

buziaki od mojego zachwyconego dziecka. Dopytalo sie o twoje imie i pewnie tak nietypowe slyszalo po raz pierwszy ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Paula, soczewicy trzeba pilnowac. Ta czerwona jest bez lupinki wiec mozna solic w trakcie gotowania. Zielona na ogol gotuje osobno i lacze.
Po dodaniu pomidorow wiadomo - juz nie zmieknie.
Patrzac na moja zupe zastanawialam sie, czy jej nie rozgotowac (ale nie bardzo jej to szlo) albo zmiksowac.
Wspaniala. Takze bez koncentratu pomidorowego.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
prosze mi pokazac zdjecie ZIELONEJ soczewicyy!!!!

bo mam straszna ochote na te zupe, zrobilabym z czerwonej ale ona juz po 10 minutach jest gotowa
icon_sad.gif
i robi sie packa :evil:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
graphics170999047.jpg


Iguana dala mi przepis na czerwona soczewice tylko z marchewka i selerem. Dodala koncentrat pomidorowy. Jest doskonala. Nawet rozpackana. Szczegolnie, ze lubimy takie geste, kremowe zupy.
Moze jakby poddusic warzywa i od razu dac koncentrat a soczewice na koncu to by sie nie rozpadla.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
dokładnie Carbo powinnaś czerwoną soczewicę dać pod koniec gotowania - zielona jest grubsza 8)
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Na wakacjach też gotowałam tą zupkę, oczywiście z zielonej soczewicy :lol:
Fajno, że wreszcie wzbudziła takie zainteresowanie.
Moja mama patrząc z wielką niechęcią oraz nieufnością na zupę, gdy ją gotowałam, potem sama ze smakiem wyjadła z garka to co pozostało.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
hehehe, u nas wlasnie ta "zielona" soczewica nazywa sie "brazowa"
brazowa to jest odmiana dupuy
i ona jest bardziej brazowa od tej zielonej, troche jakby laciata (w kropeczki) i dosc ostra w smaku.
Grecka jest oliwkowo-zielona i wieksze ma ziarenka od brazowej i luskanej - czerwonej.


Kasha :mrgreen: super mama.
moj tata by sie dal posiekac zywcem za moje zupy :mrgreen:
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
zrobilam ale...........nie powalila mnie(nas) na kolana sorry
icon_sad.gif

jak dla mnie to normalna zupa z soczewica, bez zadnego specjalnego smaku(choc zrobilam jak w przepisie)

strasnie ze mna po zjedzeniu gadala, tzn. odbijalo mi sie ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bo to chyba bardzo duzo tluszczu.

Ja robie bardzo pomidorowa (700-800g pomidorow) na mniej soczewicy i wiecej marchwi. Doprawiam - :mrgreen: - chinskim sosem slodko-kwasnym do springrolls. Taki wynalazek, bo bezplciowa byla dla mnie tradycyjna, a nie chialam kostek rosolowych uzywac.

Natomiast Iguany smakuje doskonale.
Cebulka, marchew (sporo), seler korzeniowy i soczewica czerwona (raczej mniej). Doprawiona koncentratem pomidorowym.
Wspaniala, delikatna jarzynowa, a dzieki soczewicy jest taki posmak jakby bylo na miesku :dump:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Dzisiaj ugotowałam cały garnek na jutro tylko dla siebie bom słomiana wdowa :lol:

fakes7oa.jpg
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
Faktycznie pyszna :shock:
Ale kostkę warzywną dodałam jednak, bo czegoś mi brakowało :oops:
Czarne oliwki do tego obowiązkowo! Pasują!
Mniam!!
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Faktycznie pyszna :shock:
Ale kostkę warzywną dodałam jednak, bo czegoś mi brakowało :oops:
Czarne oliwki do tego obowiązkowo! Pasują!
Mniam!!
O Ti Ti, ja Ci dam kosteczkę :strafe:
Więcej czosnku dodaję, dużo pieprzu i mi niczego nie brak w smaku, ale ja już 6 lat jestem bezkostkowa :dump:
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
:lol: :lol: :lol:
nie mogę się odzwyczaić, no :lol: choć próbowałam!
ale czosnku więcej też dałam, co to dla mnie: dwa ząbki :mrgreen:
dzisiaj druga tura :mniam:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
idę robić
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
przepyszna zupka! uwielbiam soczewicę więc na pewno zrobię ją jeszcze nie raz fotka może jutro będzie ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
moja jak tak troche postała to smakuje jak sos boloński :lol: prszpyszna jest