IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Tradycyjne Tzatziki.
Hichotka
post 30 Apr 2005, 10:00
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



[b]Tradycyjne Tzatziki:


400 ml jogurtu,
2 ogórki,
6 ząbków czosnku,
1 łyżka octu winnego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soli,

Ogórki obieramy ze skóry - trzemy na drobnej tarce - odciskamy wodę - solimy.
Schłodzony jogurt przez ok. 5 minut ubijamy. Ja ubijam mikserem
Czosnek siekamy i dodajemy go z jogurtem i octem winnym do ogórków. Dokładnie intensywnie wszystko mieszamy ze sobą .
Dodajemy oliwę na koniec i znów dokładnie mieszamy.
Schładzamy w lodówce.
Przed podaniem przybieramy oliwkami i papryką.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 30 Apr 2005, 10:04
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



o! a na miksowanie nie wpadlam! jeszcze dziś spróbuję, bo pomysł mi się bardzo podoba!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tudik
post 9 May 2005, 11:11
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 549
Dołączył: 29-October 04
Skąd: londyn
Użytkownik nr: 145



a to ubijanie czemu ma wlasciwie sluzyc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 9 May 2005, 11:17
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



CYTAT(tudik)
a to ubijanie czemu ma wlasciwie sluzyc?


ano temu, żeby jogurt był "sztywniejszy" o ile mogę to tak nazwać... żeby trzymał się łyżki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tudik
post 9 May 2005, 11:39
Post #5


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 549
Dołączył: 29-October 04
Skąd: londyn
Użytkownik nr: 145



hihihiiiii ja chyba jakas nie rozgarnieta jestem,przeciaz jogurt jest tak gesty, ze mozna go kroic, a im dluzej bedziesz go ubijac , to go bardziej rozluznisz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 9 May 2005, 11:42
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



CYTAT(tudik)
hihihiiiii ja chyba jakas nie rozgarnieta jestem,przeciaz jogurt jest tak gesty, ze mozna go kroic, a im dluzej bedziesz go ubijac , to go bardziej rozluznisz


nie wiem o jakim jogurcie mówisz - mi znane jogurty nie są gęste i ubijanie dodaje im puszystości i gęstości - to tak jak z bitą śmietaną wiesz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tudik
post 9 May 2005, 11:46
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 549
Dołączył: 29-October 04
Skąd: londyn
Użytkownik nr: 145



aaaa , to ja dopiero zaskoczylam myslalam caly czas o greckim jogurcie i stad moje watpliwosci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 10 May 2005, 13:40
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



pierwsze slysze, zeby Greczynki ubijaly!
daja normalny grecki (czy tez bulgarski, turecki, w kazdym razie pd wschodni) i tyle! I tak jak mowi Tudik, orginalny grecki jogurt jest tak gesty ze ubijanie go rozrzedza a nie robi puszystym!!!! Jelsi juz to ubijac mozna zwykly, skoro takmowisz, ale ja polecam jednak odsączać bakomę przez gazę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 10 May 2005, 14:01
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



tam gdzie ja byłam ubijała, była to babuńka 70-letnia i robiła to na bazie swojskiego jogurtu a nie sklepowego
nie wszędzie Małgosimi stosuje się kupne jogurty z usztywniaczami - ja podróżowałam po wioskach i tam mnie oświecono

racz to zauważyć
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 10 May 2005, 16:17
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Hihiii, no przeciez ze ja mowie o wioskach a nie o Atenach.
I jugurt grecki jest gesty nie z powodu usztywniaczy, a z powodu specjalnego sposobu robienia (a także klimatu icon_sad.gif )

tak sobie mysle, mikserem ta babula ubijala?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 10 May 2005, 16:55
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



nie, nie mikserem hihiiiiiiiiiiiiiiii takim dziwnym cudem a`la trzepaczka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 10 May 2005, 17:53
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



Czy jest na forum Greczynka?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 10 May 2005, 18:21
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



Go to the top of the page
 
+Quote Post
tudik
post 26 Jun 2005, 12:45
Post #14


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 549
Dołączył: 29-October 04
Skąd: londyn
Użytkownik nr: 145



ubijam jogurt i klapa icon_sad.gif mialam racje, rozrzedzil sie ino....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michelle
post 21 Nov 2005, 23:29
Post #15





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 7
Dołączył: 21-November 05
Skąd: Wichrowe Wzgorza
Użytkownik nr: 995



Moje tzatziki najlepiej smakuja robione z mieszaniny serka pelnotlustego(np.Tosca) i gestego jogurtu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aga
post 21 Nov 2006, 17:16
Post #16


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 122
Dołączył: 18-November 04
Skąd: Bruksela
Użytkownik nr: 193



Jako zona 100% greka potwierdzam ze w Grecji nie ubija sie jogurtu do tzatziki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 21 Nov 2006, 17:37
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.999
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



ja tez mieszam jogurt z serkiem mielonym - takim do smarowania.
Sok z samych ogorkow rozrzedza tzatziki, a jak tam jeszcze cos wlac ... icon_rolleyes.gif
Nie wiem jak oni (Grecy na festivalu greckim) podaja to na gesto.
Niby jogurt mam balkanski - baardzo gesty, ale z ogorkami zacyzna plynac.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 21 Nov 2006, 17:44
Post #18


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



kermidt, moj nie plynie

tyle ze ja robie odwrotnie niz pisze na gorze Hichotka: ogroki obrac, zetrzec, posolic, odcisnac mocno, wtedy tych ogorkow tak malo zostaje, ze zawsze biore dwie sztuki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 21 Nov 2006, 17:56
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.999
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



ale czemu Grekowi nie plynie.

i jogurt to on na pewno ma tutejszy!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aga
post 21 Nov 2006, 19:41
Post #20


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 122
Dołączył: 18-November 04
Skąd: Bruksela
Użytkownik nr: 193



wiem ze sporo znajomych wogole nie robia tzatziki z jogurtem uzywaja do tego serka np Danon lub innego takiego gladkiego t powiem wam ze to samo wychodzi
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th July 2019 - 17:45