wloski chleb z miodem i orzechami (MagdazMediolanu)

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Przepis na chleb z miodem i orzechami (wloski)

250 g maki "integrale" czyli po mojemu razowej wymieszanej dowolnie z: pszennej, orkiszowej i sojowej - ja nie mialam sojowej, wiec dalam pol na pol pszenna i "farro" co ustalilismy jest orkiszem

50 g maki typu Manitoba czyli chlebowej
15 g swiezych drozdzy (ciut to duzo, ale tyle dalam)
150 g mleka (mialam chude i takie dalam)
60 g posiekanych grubo orzechow wloskich
jeden sredni gotowany kartofel rozgnieciony widelcem
2 lyzki miodu - uwaga! - z kasztanow (jak niedostepny uzyc innego miodu ciezkiego i ciemnego np. moze chyba byc dostepny w PL gryczany
lyzeczka soli (mozna dac i dwie bo moj troche byl malo slony, ale tyo rzecz gustu)

Siup do maszyny, nastawic program dosc dlugi, ten na chleby z maki razowej, w sumie 3 h 55' a zaczyna sie ten program od podgrzewania skladnikow. Orzechy dodac po sygnale zeby sie nie zrobila mamalyga.

Jak kto odwazny, to niech sprobuje ten chleb zrobic na Rapidzie.

Magda z Mediolanu