Chleb z maki kamut z ziarnami sezamowymi

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Chleb z maki kamut z ziarnami sezamowymi
/ przepis producenta maki kamut umieszczony na opakowaniu /
500 g maki kamut / niektorzy uwazaja, ze lepiej zrobic z mieszanki kamut – maka pszenna /
300 ml wody
20 g swiezych drozdzy
2 lyzki oliwy extravergine
10 g soli
/ ja dodalabym jednak lyzeczke cukru /
Program: tylko wyrabianie
- potem umiescic w misce natluszczonej oliwa, zostawic na godzine / ciasto powinno podwoic swoja objetosc /
- wyrobic jeszcze raz recznie / 5 minut /, podzielic na 2 czesci / uformowac grubsze “bagietki” /
- na wierzchu wykonac ukosne naciecia, zmoczyc woda i posypac ziarnami sezamowymi
- zostawic do wyrosniecia jeszcze przez 90 minut
- piec w temperaturze 220-230° przez 20-25 minut az do zarumienienia