Na mniamie AgusiaH podałą kiedyś przepis na:
Chleb litewski - składniki:
1 szkl. maki pszennej chlebowej
1/2 szkl maki razowej pszennej
1 szkl. maki zytniej razowej
1/2 szkl. otrebow owsianych ( lub platkow owsianych zmielonych w mlynku do kawy)
2 lyzki kminku
1 szkl. wody
1 lyzka kawy neski
1 i 1/2 lyzki gorzkiego kakao
1/2 lyzki suszonego czosnku
1/2 lyzki suszonej cebuli
1 lyzka octu winnego
2 lyzki oleju
1 lyzka grubej morskiej soli
1 lyzka cukru
2 lyzeczki suszonych drozdzy ( ja dalam mniej 1 i 1/3 )
W odrobinie goracej wody rozpuscic kawe i kakao, dopelnic letnia woda do 1 szkl. Wlac do maszyny. Do wody dodac suszony czosnek i cebule, ocet, olej, sol, cukier. Na to wsypac maki, otreby, kminek, drozdze. Program regular, na 1,5 funta. Kto ma najpierw suche , potem mokre to oczywiscie postepuje odwrotnie. A kto nie ma maszyny : wyrabia ciasto, odstawia na 1 godz do wyrosniecia. Przerzuca do keksowki, w ktorej jeszcze zostawia do wyrosniecia i piecze w 200 st. ok 50 min do 1 godz.
--------------------------------------------------------------------------------
jest pyszny ja dodawałam czosnek świeży, bo akurat zabrakło mi suszonego. A dziś piekę chleb litewski w wersji jasnej czyli bez kawy i kakao. Tego czosnku wcale tak mocno nie czuć. Oczywiście piekę w maszynie, a nie w piekarniku. Jeżeli nie macie przepisów na nasze chleby z wątku mniamowego "chleb tylko przepisy" to mogę je tu wkleić lub wysłać do chętnych.
Chleb litewski - składniki:
1 szkl. maki pszennej chlebowej
1/2 szkl maki razowej pszennej
1 szkl. maki zytniej razowej
1/2 szkl. otrebow owsianych ( lub platkow owsianych zmielonych w mlynku do kawy)
2 lyzki kminku
1 szkl. wody
1 lyzka kawy neski
1 i 1/2 lyzki gorzkiego kakao
1/2 lyzki suszonego czosnku
1/2 lyzki suszonej cebuli
1 lyzka octu winnego
2 lyzki oleju
1 lyzka grubej morskiej soli
1 lyzka cukru
2 lyzeczki suszonych drozdzy ( ja dalam mniej 1 i 1/3 )
W odrobinie goracej wody rozpuscic kawe i kakao, dopelnic letnia woda do 1 szkl. Wlac do maszyny. Do wody dodac suszony czosnek i cebule, ocet, olej, sol, cukier. Na to wsypac maki, otreby, kminek, drozdze. Program regular, na 1,5 funta. Kto ma najpierw suche , potem mokre to oczywiscie postepuje odwrotnie. A kto nie ma maszyny : wyrabia ciasto, odstawia na 1 godz do wyrosniecia. Przerzuca do keksowki, w ktorej jeszcze zostawia do wyrosniecia i piecze w 200 st. ok 50 min do 1 godz.
--------------------------------------------------------------------------------
jest pyszny ja dodawałam czosnek świeży, bo akurat zabrakło mi suszonego. A dziś piekę chleb litewski w wersji jasnej czyli bez kawy i kakao. Tego czosnku wcale tak mocno nie czuć. Oczywiście piekę w maszynie, a nie w piekarniku. Jeżeli nie macie przepisów na nasze chleby z wątku mniamowego "chleb tylko przepisy" to mogę je tu wkleić lub wysłać do chętnych.