Makaron na upalne dni
Jest to chyba danie robione przeze mnie najczesciej: od wiosny do jesieni. Mozna pofantazjowac w czym pomoga skladniki, ktore akurat mamy w domu, ale takze te, ktorych nie mamy. Jedno trzeba zastapic drugim, a danie moze na tym tylko zyskac.
Postawe dania stanowi oczywiscie:
makaron tzw. krotki / fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp. /
Na pol godziny przed odcedzeniem makaronu bierzemy spora miske / salaterke itp. /, wnetrze pocieramy przekrojonym zabkiem czasnku, a nastepnie do srodka wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znalezc na talerzu.
Ja lubie nastepujace:
pomidory pokrojone w srednia kostke / odsaczone /
ogorek pokrojony w kosteczke i dokladnie odsaczony
tunczyk odsaczony z oliwy / czasem wrzucam zamiast niego mieso z puszki, gotowane w rosole; moge podac wloskie firmy, ale nie wiem, czy sa dostepne w Polsce /
kapary
oliwki w plasterkach / czarne, zielone lub nadziewane papryka /
kilka kropli octu balsamicznego
sol
pieprz
bazylia
oregano
troche oliwy extravergine z oliwek
Mozna cos dodac, mozna tez ujac: wg smaku i zawartosci spizarni. Wszystkie skladniki nalezy delikatnie wymieszac i odstawic na 30 minut. Ugotowac makaron, odcedzony wrzucic do miski i jeszcze raz wszystko wymieszac. Posypac koperkiem, szczypiorkiem, porwana bazylia, oregano itp.
No i najwazniejsze... Jesli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego. Moze z tym konkurowac tylko makaron z brokulami.
Jest to chyba danie robione przeze mnie najczesciej: od wiosny do jesieni. Mozna pofantazjowac w czym pomoga skladniki, ktore akurat mamy w domu, ale takze te, ktorych nie mamy. Jedno trzeba zastapic drugim, a danie moze na tym tylko zyskac.
Postawe dania stanowi oczywiscie:
makaron tzw. krotki / fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp. /
Na pol godziny przed odcedzeniem makaronu bierzemy spora miske / salaterke itp. /, wnetrze pocieramy przekrojonym zabkiem czasnku, a nastepnie do srodka wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znalezc na talerzu.
Ja lubie nastepujace:
pomidory pokrojone w srednia kostke / odsaczone /
ogorek pokrojony w kosteczke i dokladnie odsaczony
tunczyk odsaczony z oliwy / czasem wrzucam zamiast niego mieso z puszki, gotowane w rosole; moge podac wloskie firmy, ale nie wiem, czy sa dostepne w Polsce /
kapary
oliwki w plasterkach / czarne, zielone lub nadziewane papryka /
kilka kropli octu balsamicznego
sol
pieprz
bazylia
oregano
troche oliwy extravergine z oliwek
Mozna cos dodac, mozna tez ujac: wg smaku i zawartosci spizarni. Wszystkie skladniki nalezy delikatnie wymieszac i odstawic na 30 minut. Ugotowac makaron, odcedzony wrzucic do miski i jeszcze raz wszystko wymieszac. Posypac koperkiem, szczypiorkiem, porwana bazylia, oregano itp.
No i najwazniejsze... Jesli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego. Moze z tym konkurowac tylko makaron z brokulami.