Wiezyczki z bakłażana i mozzarelli

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Bakłazana pokroić w plastry, posolić, odłozyć.. po 30 min spłukać. Wyciąć kółka jednakowej wielkości. Z mniejszych plastrów wyciąc serca lub inne wzory.
Smazyć na oliwie na grillowej patelni
Ułozyć na zmianę w zaroodpornym naczyniu:
bakłazany posmarowane sosem z czerwonych pomidorów i czosnku (lub połozyć kawałek suszonego pomidora)
pokruszoną lub pokrojona fetę
plaster mozzarelli itp. .. ostatnia warstwa – sery

Przygotowac sos:
Zmiksowac 1 papryczkę chilli i 1 ząbek czosnku z oliwą z winogron, sola i pieprzem

mozna tak podac
icon_smile.gif

1c920b37437781eb66bad667fd88bbc3-840445.jpg

z lotu ptaka
6b479f11a58856910ab1722080aceaef-840448.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Pychotka.

Ja oczywiście zrezygnowałam z fety i pomidorow z czosnkiem (jak dla mnie zbyt intensywne i takie no... proste smaki do baklazana z mozzarellą) ale dałam suszone pomidory a bakłażany marynowałam w mojej marynacie (przepis jest w dziale Zielono Mi)

nie zrozumiałam też, czy je należy piec i jak tak to ile, więc piekłam na oko (choć pyszne by były napewno też na zimno z surową mozzarelą)

fajne danie i jakie proste.

PS oczywiscie bakłażanów nie obierałam ze skórki, bo ją uwielbiam.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
kurka wodna, to po co do naczynia żarodpornego te wieżyczki wkładałaś?? :shock:

i jakim cudem ta mozzarella Ci sie tak z wierzchu rozpuscila, skoro nie bylo to pieczone?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no niewazne, w kazdym razie juz wiemy, ze sa pyszne w obu wersjach (a mysle ze i w wersji wszytsko zimne i NIEROZPUSZCZONE plus surowe pomidory i np bazylia czyli cos a la caprese z nadprogramwymi bakłażanami) jest pyszne

acha a ze zdjec dziewczyn na forum GW (w tym z dziś w watku imieniny tadzika) wynika ze one chyba jednak piekły
icon_smile.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Smak odlotowy!!!!
Zrobiłam je po wcześniejszym marynowaniu wg przepisu Małgosimi.
I zostało mi tylko wspomnienie...
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
No to ja też sie cieszę Tez uwielbiam to danko!

ja tu podam moja wersje
Bakłazana pokroić w plastry, posolić, odłożyć na kilkanaście minut/ Usmazyć na patelni grillowej

przygotowac marynatę:
pół szklanki oliwy
łyzka balsamico
dwa ząbki czosnku drobno posiekane
dwie szczypty przyprawy włoskiej (mieszanka oregano, bazylii etc)
listki z łodyżki tymianku
pół łyżeczki musztardy
dobrze wymieszac, odstawic by przeszło.
usmażone bakłażany smarować mieszanką , najlepiej zostawić na jakąś godzinę

Ułozyć na zmianę w zaroodpornym naczyniu:
bakłażany
Sos z rozdziobanego pomidora wymieszanego z łyżką powyższej marynaty (lub suszony pomidor), gruby plaster mozzarelli , znów bakłażan, pomidor, mozzarella.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a tak, zapomniałam o najwazniejszym :lol: