Bakłażany faszerowane z sosem jogurtowo-szczypiorkowym

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Bakłażany faszerowane z sosem jogurtowo-szczypiorkowym

Pyszne danie, na dodatek robiące piorunujące wrażenie na gościach.

składniki
4 małe bakłażany
6 małych pomidorów
1 cebula duża
10 dag sera żółtego, np. gouda
15 dag ryżu
1 szkl rosoły (może być z kostki)
5-6 łyżek oleju
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz


2,5 kubeczka jogurtu naturalnego (Danone)
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


sposób przygotowania
Jogurt wymieszać z szczypiorkiem drobno pokrojonym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Odstawić na przegryzienia się do lodówki.

Bakłażany oczyścić, przekroić na pół, posypać delikatnie solą i odstawić na pół godziny, żeby bakłażany puściły sok. Potem należy je umyć, osuszyć i wydrążyć miąższ. Połowę wydrążone miąższu kroimy w kostkę, druga połowa niestety do niczego się przy tej potrawie więcej nie przyda. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce jarzynowej.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać miąższ bakłażanów i dusić ok. 5 min. Dodać pomidory i ryż, dusić jeszcze ze dwie minuty. Zdjąć z ognia i dodać ze trzy czwarte ilości sera żółtego, mieszać aż się ser prawie rozpuści i połączy wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Bakłażany napełnić farszem, układać w żaroodpornym naczyniu, posypać reszta startego sera, zalać rosołkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.


dodatkowe informacje
Do sosu jogurtowego można dodać 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki. Ja nie lubię wiec nie dodaję
icon_smile.gif


pzdr
yenn
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Boszzzzz............


NIE MAM PIEKARNIKAAAAAAA!!!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
cry_1.gif
:cry:
cry_1.gif
:cry:
cry_1.gif
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
hmmm... przyjedz do mnie? :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Oj.... nie kuś.... :twisted:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A w mikrofali nie dałoby się tego zrobić?
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Pewnie by się dało, ale obawiam się, że to jednak nie to samo (testowałam zapiekankę ziemniaczaną).
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
bede kusic:)

poza tym wzory frywolitkowe znalazlam, i na nauke sie przeciez umawialysmy :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Oooo, to ja bardzo chętnie na jedno i drugie Tylko musi Żuczek wyzdrowieć, bo na razie zarażamy
icon_sad.gif
(ospa)
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
do daj znac jak juz wyzdrowiejecie, to sie jakos namowimy

pzdr
yenn
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Jasne
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dokladnie tak...

robie tez odwrotnie, czyli rezygnuje z zoltego sera i wtedy jest weglowe z jogurtem...

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
joannas - koniecznie zdjecie zrob :mrgreen: moze ludzie sie przekonaja do tego przepisu bo ja wuwazam ze jest boski :mrgreen:

pzdr
yenn