Bakłażany faszerowane z sosem jogurtowo-szczypiorkowym
Pyszne danie, na dodatek robiące piorunujące wrażenie na gościach.
składniki
4 małe bakłażany
6 małych pomidorów
1 cebula duża
10 dag sera żółtego, np. gouda
15 dag ryżu
1 szkl rosoły (może być z kostki)
5-6 łyżek oleju
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
2,5 kubeczka jogurtu naturalnego (Danone)
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
sposób przygotowania
Jogurt wymieszać z szczypiorkiem drobno pokrojonym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Odstawić na przegryzienia się do lodówki.
Bakłażany oczyścić, przekroić na pół, posypać delikatnie solą i odstawić na pół godziny, żeby bakłażany puściły sok. Potem należy je umyć, osuszyć i wydrążyć miąższ. Połowę wydrążone miąższu kroimy w kostkę, druga połowa niestety do niczego się przy tej potrawie więcej nie przyda. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce jarzynowej.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać miąższ bakłażanów i dusić ok. 5 min. Dodać pomidory i ryż, dusić jeszcze ze dwie minuty. Zdjąć z ognia i dodać ze trzy czwarte ilości sera żółtego, mieszać aż się ser prawie rozpuści i połączy wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Bakłażany napełnić farszem, układać w żaroodpornym naczyniu, posypać reszta startego sera, zalać rosołkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.
dodatkowe informacje
Do sosu jogurtowego można dodać 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki. Ja nie lubię wiec nie dodaję
pzdr
yenn
Pyszne danie, na dodatek robiące piorunujące wrażenie na gościach.
składniki
4 małe bakłażany
6 małych pomidorów
1 cebula duża
10 dag sera żółtego, np. gouda
15 dag ryżu
1 szkl rosoły (może być z kostki)
5-6 łyżek oleju
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
2,5 kubeczka jogurtu naturalnego (Danone)
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
sposób przygotowania
Jogurt wymieszać z szczypiorkiem drobno pokrojonym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Odstawić na przegryzienia się do lodówki.
Bakłażany oczyścić, przekroić na pół, posypać delikatnie solą i odstawić na pół godziny, żeby bakłażany puściły sok. Potem należy je umyć, osuszyć i wydrążyć miąższ. Połowę wydrążone miąższu kroimy w kostkę, druga połowa niestety do niczego się przy tej potrawie więcej nie przyda. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce jarzynowej.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać miąższ bakłażanów i dusić ok. 5 min. Dodać pomidory i ryż, dusić jeszcze ze dwie minuty. Zdjąć z ognia i dodać ze trzy czwarte ilości sera żółtego, mieszać aż się ser prawie rozpuści i połączy wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Bakłażany napełnić farszem, układać w żaroodpornym naczyniu, posypać reszta startego sera, zalać rosołkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.
dodatkowe informacje
Do sosu jogurtowego można dodać 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki. Ja nie lubię wiec nie dodaję

pzdr
yenn