Malze w pikantnym sosie
Propozycja z tajskiej kuchni
1 kg malzy
1/3 szklanki soku z limonek
1 puszka mleka kokosowego
1/3 szklanki bialego wytrawnego wina
1 1/2 lyzki czerwonej pasty curry (tu raczej do smaku, z ta iloscia jest dosc pikantne)
6-8 zabkow czosnku, drobniutko posiekanych
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzka brazowego cukru
garsc posiekanej natki kolendry
W duzym rondlu wymieszac mleko kokosowe, sok z limonki, wino, paste curry, sos rybny i cukier, zagotowac i chwilke pogotowac na dosc silnym ogniu. Dodac malze, wymieszac z sosem, przykryc i gotowac mieszajac od czasu do czasu az malze sie otworza - okolo 5-8 minut (jezeli jakis pozstanie zamkniety - wyrzucic). Dodac kolendre, wymieszac - ja robie to dopiero na talerzach, bo nie kazdy lubi specyficzny smak kolendry
Podawac z ryzem (jasminowy pysznie pasuje), makaronem lub chrupiaca bagietka.
Z tej porcji otrzymuje sie bardzo duzo sosu - mozna zrobic z polowy porcji, mozna tez dodac wiecej malzy...
Propozycja z tajskiej kuchni
1 kg malzy
1/3 szklanki soku z limonek
1 puszka mleka kokosowego
1/3 szklanki bialego wytrawnego wina
1 1/2 lyzki czerwonej pasty curry (tu raczej do smaku, z ta iloscia jest dosc pikantne)
6-8 zabkow czosnku, drobniutko posiekanych
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzka brazowego cukru
garsc posiekanej natki kolendry
W duzym rondlu wymieszac mleko kokosowe, sok z limonki, wino, paste curry, sos rybny i cukier, zagotowac i chwilke pogotowac na dosc silnym ogniu. Dodac malze, wymieszac z sosem, przykryc i gotowac mieszajac od czasu do czasu az malze sie otworza - okolo 5-8 minut (jezeli jakis pozstanie zamkniety - wyrzucic). Dodac kolendre, wymieszac - ja robie to dopiero na talerzach, bo nie kazdy lubi specyficzny smak kolendry
Podawac z ryzem (jasminowy pysznie pasuje), makaronem lub chrupiaca bagietka.
Z tej porcji otrzymuje sie bardzo duzo sosu - mozna zrobic z polowy porcji, mozna tez dodac wiecej malzy...
Ostatnią edycję dokonał moderator: