<span style='color:green'>Pulpety w sosie chrzanowo-koperkowym.</span>
1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe)
2 jajka
1 szklanka śmietany
3 łyżki tartego chrzanu
2 szklanki rosołu (może być z kostki <!--emoid:?--><!--endemo--> )
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka
mąka
1/2 szklanki oleju do smażenia
4 łyżki drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki
Mięso wyrabiamy z jajkami i przyprawiamy do smaku.
Formujemy małe pulpety - obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
W rondelku szykujemy sos: do gorącego rosołu dodajemy chrzan.
Do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy tak by nie było grudek i wlewamy do gotującego się rosołu.
Dosmakowujemy ów sos. I przekładamy do niego podsmażone już pulpety wraz z oliwą na której je smażyliśmy.
Delikatnie mieszamy i gotujemy na wolniuteńkim ogniu 5 minut.
Na koniec wrzucamy koperek.
Podajemy na gorąco do ziemniaczków, kasz lub ryżu i różnych surówek.
Źródło: mua
1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe)
2 jajka
1 szklanka śmietany
3 łyżki tartego chrzanu
2 szklanki rosołu (może być z kostki <!--emoid:?--><!--endemo--> )
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka
mąka
1/2 szklanki oleju do smażenia
4 łyżki drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki
Mięso wyrabiamy z jajkami i przyprawiamy do smaku.
Formujemy małe pulpety - obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
W rondelku szykujemy sos: do gorącego rosołu dodajemy chrzan.
Do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy tak by nie było grudek i wlewamy do gotującego się rosołu.
Dosmakowujemy ów sos. I przekładamy do niego podsmażone już pulpety wraz z oliwą na której je smażyliśmy.
Delikatnie mieszamy i gotujemy na wolniuteńkim ogniu 5 minut.
Na koniec wrzucamy koperek.
Podajemy na gorąco do ziemniaczków, kasz lub ryżu i różnych surówek.
Źródło: mua
Ostatnią edycję dokonał moderator: