Pulpety w sosie chrzanowo-koperkowym*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
<span style='color:green'>Pulpety w sosie chrzanowo-koperkowym.</span>

1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe)
2 jajka
1 szklanka śmietany
3 łyżki tartego chrzanu
2 szklanki rosołu (może być z kostki <!--emoid:?--><!--endemo--> )
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka
mąka
1/2 szklanki oleju do smażenia
4 łyżki drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki

Mięso wyrabiamy z jajkami i przyprawiamy do smaku.
Formujemy małe pulpety - obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
W rondelku szykujemy sos: do gorącego rosołu dodajemy chrzan.
Do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy tak by nie było grudek i wlewamy do gotującego się rosołu.
Dosmakowujemy ów sos. I przekładamy do niego podsmażone już pulpety wraz z oliwą na której je smażyliśmy.
Delikatnie mieszamy i gotujemy na wolniuteńkim ogniu 5 minut.
Na koniec wrzucamy koperek.
Podajemy na gorąco do ziemniaczków, kasz lub ryżu i różnych surówek.


Źródło: mua
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
bardzo smacznie brzmi i bede robic...

ta smietana to ile procent ma miec?

pzdr
yenn
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
yenn!!! do ciasta marsz!!! ciepniete czeka na cię :mrgreen:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
musze sie odstresowac i dla odmiany zrobic cos co mi wyjdzie :mrgreen:

pzdr
yenn
 

pawel

Member
Maj 2, 2005
2,202
0
0
zrobie sobie cos takiego hmmmm jutro moze
icon_smile.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
och jak się cieszę Paula, że smakowały :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
a oto fotka pulpetów w moim wykonaniu :lol: :lol: :lol:



 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
a czy do tego sosu dodac trzeba taki swierzy starty chrzan czy mozna uzyc ze sloiczka?? :
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
zrobilam :banana: zrobilam i wyszlo bardzo dobre :mrgreen: smakowalo nam wszystkim a
J . jadl obiad wczoraj DWA razy
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :dump:
dziekuje hihihiiii za przepis
:bussi:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
tez zrobilam - dobre bylo :mrgreen:

a potem mi sosu zostalo - to pokroilam kurczakowego cyca w kostke, na oliwie przesmazylam zabek czosnku, na to cyca tez przesmazylam, potem to wciepalam do sosu do ktorego musialam troche wody dodac bo wzielo i zgestnialo, i poddusilam to razem przez ten czas co mi sie ryz gotowa. bylo pyszne, smakowalo nam bardziej niz te pulpety :oops: :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
normalną zwykłą śmiatanę 12% daję :lol: :lol: :lol: :lol: