hihihiiiiiii @ 16 Jun 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=138219<span style='color:green'>Pulpety w sosie chrzanowo-koperkowym.</span>
1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe)
2 jajka
1 szklanka śmietany
3 łyżki tartego chrzanu
2 szklanki rosołu (może być z kostki <!--emoid:?--><!--endemo--> )
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka
mąka
1/2 szklanki oleju do smażenia
4 łyżki drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki
Mięso wyrabiamy z jajkami i przyprawiamy do smaku.
Formujemy małe pulpety - obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
W rondelku szykujemy sos: do gorącego rosołu dodajemy chrzan.
Do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy tak by nie było grudek i wlewamy do gotującego się rosołu.
Dosmakowujemy ów sos. I przekładamy do niego podsmażone już pulpety wraz z oliwą na której je smażyliśmy.
Delikatnie mieszamy i gotujemy na wolniuteńkim ogniu 5 minut.
Na koniec wrzucamy koperek.
Podajemy na gorąco do ziemniaczków, kasz lub ryżu i różnych surówek.
<span style='color:red'>Polecam życząc <!--emoid--><!--endemo--> <!--emoid
--><!--endemo--> <!--emoid
--><!--endemo-->
![]()
![]()
</span>
Hichotko
A czy do tych pulpetów nie trzeba bułki tartej, jak tam one się do kupy trzymają?
kacze @ 18 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=564637Hichotko
A czy do tych pulpetów nie trzeba bułki tartej, jak tam one się do kupy trzymają?Nie trzeba KaczuśNic się nie rozwala - rób śmiało![]()
![]()
Eve.eire @ 9 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=619385Ja dzis przetestowalamPodalam z ziemniakami i ogorkiem kieszonym.
Pycha
Polowek tez zachwycony. Na poczatku grymasil, ze duzo Mu dalam a potem wyjadl wszysciutko.
Zapytany czy dobre, odpowiedzial- O tak!!!
Dzieki za przepis
jupi ale się cieszę![]()
Kojka @ 11 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=620269taki sos jest pyszny tez do jajek na twardo, i do tego kartofleki . mniam .bardzo się cieszę, że smakuje![]()
Ines @ 15 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=623416Mam pytanie: z braku chrzanu mozna dac musztarde? Mam akurat dosyc ladne mielone mieso i do tej pory robilam pulpety gotowane w sosie pomidorowym. A koperek suszony udalo mi sie dostac w Lidlu - niby nic a jednak cieszy.
Można owszem. Ale faktycznie to już nie będzie to samo.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.