Lodeczki z cukini
Wydrazone polowki cukinii nadziane mieszanka warzywna i serem
3 srednie cukinie (170g) kazda
1/4 szklanki posiekanej cebuli
1/2 duzej czerwonej papryki, pokrojonej w kostke
2 posiekane zabki czosnku
1 szklanka kukurydzy, mrozonej lub z puszki
1/2 szklanki (50g) startego zoltego sera
2 lyzki posiekanej swiezej kolendry lub zielonej pietruszki
1/2 lyzeczki cuminu (niekoniecznie)
sol i pieprz do smaku
Cukinie przeciac wzdluz na pol, delikatnie usunac miazsz zostawiajac 5mm scianki. Miazsz odlozyc do pozniejszego uzycia, a wydrazone cukinie gotowac w osolonej wodzie przez 3 minuty, wyjac na durszlak, przelac zimna woda i dobrze odsaczyc. Posiekana cebule, czerwona papryke i czosnek lekko podsmazyc na oliwce do miekkosci, okolo 3-4 minuty, dodac posiekany miazsz cukinii i kukurydze, jeszcze chwile dusic. Zdjac z palnika i lekko przestudzic. Dodac zolty ser, kolendre i przyprawy do smaku. Nadziac ta mieszanka wydrazone cukinie. Ukladac w posmarowanym maslem zaroodpornym naczyniu i piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 15-20 minut.
Mozna podawac jako dodatek do dan, lub samodzielne danie.
Wydrazone polowki cukinii nadziane mieszanka warzywna i serem
3 srednie cukinie (170g) kazda
1/4 szklanki posiekanej cebuli
1/2 duzej czerwonej papryki, pokrojonej w kostke
2 posiekane zabki czosnku
1 szklanka kukurydzy, mrozonej lub z puszki
1/2 szklanki (50g) startego zoltego sera
2 lyzki posiekanej swiezej kolendry lub zielonej pietruszki
1/2 lyzeczki cuminu (niekoniecznie)
sol i pieprz do smaku
Cukinie przeciac wzdluz na pol, delikatnie usunac miazsz zostawiajac 5mm scianki. Miazsz odlozyc do pozniejszego uzycia, a wydrazone cukinie gotowac w osolonej wodzie przez 3 minuty, wyjac na durszlak, przelac zimna woda i dobrze odsaczyc. Posiekana cebule, czerwona papryke i czosnek lekko podsmazyc na oliwce do miekkosci, okolo 3-4 minuty, dodac posiekany miazsz cukinii i kukurydze, jeszcze chwile dusic. Zdjac z palnika i lekko przestudzic. Dodac zolty ser, kolendre i przyprawy do smaku. Nadziac ta mieszanka wydrazone cukinie. Ukladac w posmarowanym maslem zaroodpornym naczyniu i piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 15-20 minut.
Mozna podawac jako dodatek do dan, lub samodzielne danie.

Ostatnią edycję dokonał moderator: