Dżem porzeczkowo-agrestowy

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Dżem porzeczkowo-agrestowy

50 dag czarnej porzeczki
50 dag porzeczkoagrestu
50 dag agrestu
75 dag cukru
1/2 szklanki wody

Porzeczkę i porzeczkoagrest umyć, oderwać ogonki, zasypać pół kilogramem cukru, powoli zagotować i gotować kilka minut. Przetrzeć przez sito.
Agrest obrać z ogonków i szypułek, umyć, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, zalać wodą, zasypać cukrem, gotować, aż będzie miękki (ok. 20 minut).
Połączyć agrest z przecierem porzeczkowym, gotować, mieszając, na małym ogniu przez 20-25 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (kropla dżemu spuszczona na zimny talerzyk powinna szybko zastygnąć).
Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, studzić powoli pod kocykiem albo zapasteryzować.

Wychodzi ponad litr.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy