Dżem porzeczkowo-agrestowy

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Dżem porzeczkowo-agrestowy

50 dag czarnej porzeczki
50 dag porzeczkoagrestu
50 dag agrestu
75 dag cukru
1/2 szklanki wody

Porzeczkę i porzeczkoagrest umyć, oderwać ogonki, zasypać pół kilogramem cukru, powoli zagotować i gotować kilka minut. Przetrzeć przez sito.
Agrest obrać z ogonków i szypułek, umyć, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, zalać wodą, zasypać cukrem, gotować, aż będzie miękki (ok. 20 minut).
Połączyć agrest z przecierem porzeczkowym, gotować, mieszając, na małym ogniu przez 20-25 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (kropla dżemu spuszczona na zimny talerzyk powinna szybko zastygnąć).
Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, studzić powoli pod kocykiem albo zapasteryzować.

Wychodzi ponad litr.