IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

10 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Szarlotka krucha najlepsza na świecie :)
bajaderka
post 19 Oct 2004, 13:27
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Szarlotka krucha najlepsza na swiecie

Ocena oczywiscie bardzo subiektywna icon_biggrin.gif Ale mimo, ze probowalam juz wielu innych doskonalych przepisow, to zawsze wracam do tego.

Ciasto:
4 szklanki maki
lyzeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masla
6 duzych zoltek
2 lyzki gestej kwasnej smietany

Nadzienie:
8 kwaskowatych jablek, obranych
pokrajanych na polplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki soku z cytryny

3 lyzki tartej bulki
cukier puder do posypania

Ciasto:
Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

Nadzienie:
Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.
Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 20 Oct 2004, 11:05
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Potwierdzam. Jest suuper
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 22 Oct 2004, 09:26
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



ja tez potwierdzam jest the best
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MagdazMediolanu
post 22 Oct 2004, 11:05
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



Szarlotka jest absolutnie genialna. Działa nawet jako łapówka, przynejmniej u mnie w domu.
No i chyba zawsze wychodzi, bo mnie wyszła od pierwszego razu, a ja taka znowu bardzo ciastowa to nie jestem...

MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 23 Oct 2004, 13:23
Post #5


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



a zdjecia dla wizualnej nikt nie ma?? hmm kazdy piecze a zdjecia juz nie robi nieladnie
pozdrawiam
belle
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MagdazMediolanu
post 24 Oct 2004, 14:34
Post #6


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



Belle, kajzerek nie wkleję!
Ale szarlotkę - proszę bardzo. icon_smile.gif
I zważ, że skoro ja ją dziś na ciężkim kacu robiłam całe rano, to znaczy że jest warta zachodu. icon_smile.gif



MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 24 Oct 2004, 20:43
Post #7


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



Magda a czy Ty sie dobrze czulas z rana i jeszcze na kacu ja robilas ??? szalona
ja ide ja zrobic icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 24 Oct 2004, 20:44
Post #8


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



to ciacho wyglada bardzo smacznie mniam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valdi
post 25 Oct 2004, 16:30
Post #9





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 56
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Zagłembie
Użytkownik nr: 117



WooooooooW
Ale rzeczywiście jest przepyszna! Słodka! Jabłkowa! MMmmmmmm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 25 Oct 2004, 17:30
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Rzeczywiście upiekła się bardzo smaczna, ale dla mnie trochę za słodka mimo, że dodałam 5 łyżek soku cytryny na drugi raz dam 1/2 szklanki cukru do jabłek, bo lubię czuć kwaśność jabłuszek

Go to the top of the page
 
+Quote Post
MagdazMediolanu
post 25 Oct 2004, 21:18
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



Ja to się nadziwić nie mogę, że to ciasto ze spodu nawet na drugi dzień nie jest ciapowate. Bo nigdy nie lubiłam szarlotek przez to namoknięte od jabłek ciasto. A w tej to się nie dzieje. Dziwy nad dziwami! icon_smile.gif
Nie wiem czy to zaleta tego ciasta, czy dość gęstej masy jabłkowej co soku nie puszcza. Grunt, że to jest super pyszne co już z 10 razy pisałam...

MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 25 Oct 2004, 22:05
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



kasha, o wow!!! Ale sliczne zdjecie, sama bym uszczknela kawalek icon_smile.gif

Przed dodaniem cukru radze sprobowac jablek - ja z reguly robie z bardzo kwasnych, a w sobote mialam tylko takie slodkie do jedzenia i dla mnie tez byla stanowczo za slodka. A jak lubisz kwaskowate w ogole to rzeczywiscie nie wsypuj calej ilosci cukru.

Ale sie ciesze, ze tak wszystkim smakuje
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 26 Oct 2004, 00:39
Post #13


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



Bajaderko a jakie rodzaje jablek dodajesz do szarlotki
pozdrawiam cieplutko
belle
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 29 Oct 2004, 01:28
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



bajaderko ja podnosze temat probowalam uzyc jablek gala ale cos nie taki smak zea slodkie moze musze mniej cukru poprostu dodac?? cook
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 29 Oct 2004, 04:02
Post #15


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



belle, gala zdecydowanie za slodka - ja uzywam Granny Smith i to te najzielensze icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 31 Oct 2004, 14:25
Post #16


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



szarlotka jest po prostu the best :!: :!: zrobilam wedlug przepisu wyszla znakomicie tylko Bajaderka pisala''' lekko przestudzic '' niestety niedoczekala sie goraca kroilam bo maz jeszcze przed wstawianiem do pieca zapowiedzial ze czeka na duzy kawalek
Bajaderko
pozdrawiam Belle
Go to the top of the page
 
+Quote Post
europa112
post 1 Nov 2004, 22:57
Post #17


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.502
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Dortmund
Użytkownik nr: 140



Ona jest po prostu za dobra i w tym jest naprawdę problem. Ile już moja małżonka tych szarlotek zrobiła . I ciągle mało.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 2 Nov 2004, 09:36
Post #18


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



robilam wczoraj! super super super!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 8 Nov 2004, 23:03
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.890
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



zrobilam - zjadlam prawie sama ;)
pyszna jeszcze raz w tym tygodniu zrobie - ale z aclej porcji - mniam banana
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janie
post 9 Nov 2004, 07:00
Post #20


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 842
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



Tak, ona jest rzeczywiście najlepsza. Właśnie kończymy niedzielną, w dodatku z renet (ja dorzucam jeszcze do jabłek płatki migdałowe, jak do strudla).
Go to the top of the page
 
+Quote Post

10 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th March 2019 - 10:42