Krajanka miodowa
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki miodu
3/4 szklanki cukru
2 do 2 1/4 szklanki maki
1 szklanka grubo posiekanych orzechow wloskich
1 duze jajko
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 1/4 lyzeczki cynamonu szczypta soli
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
1 lyzka wody
1 lyzka miodu
1 lyzka rozpuszczonego masla
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Wszystkie skladniki ciasta wymieszac w misce az beda dobrze polaczone. Przelozyc na 33 x 23cm blache i lekko wciskajac wygladzic powierzchnie. Piec okolo 20 minut, az ciasto bedzie lekko zrumienione. Jeszcze cieple posmarowac lukrem, wystudzic i pokroic na kwadraty. Lukier: Wszystkie skladniki dobrze wymieszac na gladka mase.
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki miodu
3/4 szklanki cukru
2 do 2 1/4 szklanki maki
1 szklanka grubo posiekanych orzechow wloskich
1 duze jajko
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 1/4 lyzeczki cynamonu szczypta soli
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
1 lyzka wody
1 lyzka miodu
1 lyzka rozpuszczonego masla
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Wszystkie skladniki ciasta wymieszac w misce az beda dobrze polaczone. Przelozyc na 33 x 23cm blache i lekko wciskajac wygladzic powierzchnie. Piec okolo 20 minut, az ciasto bedzie lekko zrumienione. Jeszcze cieple posmarowac lukrem, wystudzic i pokroic na kwadraty. Lukier: Wszystkie skladniki dobrze wymieszac na gladka mase.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: