Krajanka miodowa

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Krajanka miodowa

3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki miodu
3/4 szklanki cukru
2 do 2 1/4 szklanki maki
1 szklanka grubo posiekanych orzechow wloskich
1 duze jajko
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 1/4 lyzeczki cynamonu szczypta soli

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
1 lyzka wody
1 lyzka miodu
1 lyzka rozpuszczonego masla

Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Wszystkie skladniki ciasta wymieszac w misce az beda dobrze polaczone. Przelozyc na 33 x 23cm blache i lekko wciskajac wygladzic powierzchnie. Piec okolo 20 minut, az ciasto bedzie lekko zrumienione. Jeszcze cieple posmarowac lukrem, wystudzic i pokroic na kwadraty. Lukier: Wszystkie skladniki dobrze wymieszac na gladka mase.

krajanka_miodowa_bajaderki.jpg
 

Załączniki

  • krajanka_miodowa_bajaderki.jpg
    krajanka_miodowa_bajaderki.jpg
    11.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja mam na to ochotę od dawna
icon_smile.gif
strasznie jestem ciekawa czy przypadkiem nie smakuje to podobnie do Lidkowego ciepanego :denknach: :lol:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Inaczej smakuje, zdecydowanie bardziej miodowo, no i konsystencja jest zupelnie inna
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
wyobrazam sobie, ze smakuje cudownie.
MIodowe, wilgotne ciasto na oleju.
I jak szybko sie robi :shock:
zeby tylko chlodniej sie zrobilo.
Albo zarwe ktoras z weekendowych nocy :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
wyrabialam lyzka drewniana. Baardzo ciezko.
Bajaderko? czym to robisz?
Moze malakser? a orzechy na koncu?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Bajaderka pewnie wyjechala.
A jak wiecej chlodnych nocy to mi reka odpadnie :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Jeszcze raz podniose. :oops:

Jak najlepiej wyrabiac to ciasto? Bardzo geste jest.
Ale i bardzo dobre :mrgreen:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
kermidt, ja tez ywrabialam pierwszy raz drewniana lycha - troche ciezko pod koniec bylo wiec przerzucilam sie na malakser i tylko "wmieszowuje" na koniec orzechy i juz
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
tez o tym pomyslalam i bardzo dziekuje za potwierdzenie.

Szczegolnie intensywnie myslalam o malakserze zagniatajac ciasto z dwoch jajek i 2 szkl maki na biscotti :dump: :roll:
Zwatpilam w miedzyczasie, ale jednak dalo sie skleic w calosc.

Z przepisu czesto wynika, ze to tak myk-myk i gotowe. A ja nie uwierze. Nie jestem ostatnia noga stolowa, zeby tylko mi tak ciezko szlo. :mrgreen: :mrgreen:

Zaluje tylko, ze do szkoly zabraniaja orzechow.
 

emzetka

Member
Sie 2, 2005
2,255
0
0
krajanka zrobiła furorę na ostatniej imprezie rodzinnej
robi się ją szybko bo potraktowałam mikserem wyrabianie ciasta
na pewno jeszcze nie raz bedziemy się krajanką zajadać
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Bajaderko a może ta krajanka trochę postać? bo dzisiaj mam czas więc bym ją zrobiła ale nie wiem czy najsmaczniejsza jest świeża czy lekko "przestarzała"
icon_smile.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
A ja bym ją zrobiła na święta, tylko nie wiem kiedy...
Bajaderko plisss daj nam jakieś wskazówki.
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Zdjęcie poproszę!
icon_mrgreen.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zrobiłam właśnie, piekłam 15 minut bo po tym czasie już się ładnie zrumieniła,
czy już należy gorące kroić czy poczekać aż lukier skrzepnie?
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif