Kruche i chrupiace kwadraty z jagodami
Bardziej jak ciastka niz ciasto, chrupiace, slodko kwasne z lekko wyczuwalnym aromatem cytryny.
1 1/2 szklanki platkow owsianych
1 1/4 szklanki maki
1/2 szklanki brazowego cukru
3/4 kostki rozpuszczonego masla
1 1/2 szklanki jagod (moga byc mrozone)
1/3 szklanki dzemu malinowego
1 lyzeczka maki
1/2 lyzeczki startej skorki z cytryny
Rozgrza piekarnik do 180 st.C. Wymieszac platki owsiane, make, cukier i rozpuszczone maslo, az powstanie cos w rodzaju okruszkow. Odsypac 1 szklanke do posypania, reszta wylepic dno 20x20cm lub 22x22cm formy i lekko podpiec do lekkiego zrumienienia - okolo 13-15 minut. Lekko przestudzic. Jagody wymieszac z dzemem, maka i skorka z cytryny. Wylozyc na podpieczony spod - warstwa owocow bedzie bardzo cienka. Posypac reszta okruszkow, lekko wyrownac. Piec okolo 20-25 minut. Wystudzic, pokroic na kwadraty.
Bardziej jak ciastka niz ciasto, chrupiace, slodko kwasne z lekko wyczuwalnym aromatem cytryny.
1 1/2 szklanki platkow owsianych
1 1/4 szklanki maki
1/2 szklanki brazowego cukru
3/4 kostki rozpuszczonego masla
1 1/2 szklanki jagod (moga byc mrozone)
1/3 szklanki dzemu malinowego
1 lyzeczka maki
1/2 lyzeczki startej skorki z cytryny
Rozgrza piekarnik do 180 st.C. Wymieszac platki owsiane, make, cukier i rozpuszczone maslo, az powstanie cos w rodzaju okruszkow. Odsypac 1 szklanke do posypania, reszta wylepic dno 20x20cm lub 22x22cm formy i lekko podpiec do lekkiego zrumienienia - okolo 13-15 minut. Lekko przestudzic. Jagody wymieszac z dzemem, maka i skorka z cytryny. Wylozyc na podpieczony spod - warstwa owocow bedzie bardzo cienka. Posypac reszta okruszkow, lekko wyrownac. Piec okolo 20-25 minut. Wystudzic, pokroic na kwadraty.