Ok. 5 kg małych ogórków wypłukać i obrać ze skórki, posolic, zostawić na 2 godziny.
3 marchewki i 2 cebule pokroić w plastry - zostawić na 2 godziny z ogórkami.
Po 2 godzinach przygotować zalewę:
5 szkl. wody
1 szkl. octu 6% (lub 7 szkl. wody i 1 szkl. octu 10%)
1 szkl. cukru - zagotować
Do słoików wkładać marchew, cebulę, 1 płaską łyzeczkę soli, czosnek, koperu trochę, ziele angielskie, listek laurowy, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 2-3 min.
Smacznego
3 marchewki i 2 cebule pokroić w plastry - zostawić na 2 godziny z ogórkami.
Po 2 godzinach przygotować zalewę:
5 szkl. wody
1 szkl. octu 6% (lub 7 szkl. wody i 1 szkl. octu 10%)
1 szkl. cukru - zagotować
Do słoików wkładać marchew, cebulę, 1 płaską łyzeczkę soli, czosnek, koperu trochę, ziele angielskie, listek laurowy, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 2-3 min.
Smacznego