Ogórki po żydowsku

Moniak

Member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,695
23
38
Ok. 5 kg małych ogórków wypłukać i obrać ze skórki, posolic, zostawić na 2 godziny.
3 marchewki i 2 cebule pokroić w plastry - zostawić na 2 godziny z ogórkami.
Po 2 godzinach przygotować zalewę:
5 szkl. wody
1 szkl. octu 6% (lub 7 szkl. wody i 1 szkl. octu 10%)
1 szkl. cukru - zagotować

Do słoików wkładać marchew, cebulę, 1 płaską łyzeczkę soli, czosnek, koperu trochę, ziele angielskie, listek laurowy, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 2-3 min.
Smacznego
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
czy ja dobrze rozumiem ze te ogorki sa obrane ze skory ale nie krojone w zaden sposob? a to sie nie robi taki flaczek z tego ogorka?

i te ogorki sie kladzie po tym wszystkim co wymienilas? na ta marchew cebule i wszystkie przyprawy czy jak?

pzdr
yenn
 

Moniak

Member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,695
23
38
Ogórki sa tylko obrane, nie kroi się ich. Wkłada się do słoików, w ktorych sate inne wymienione rzeczy. To wszystko. Dlatego lepiej, jesli te ogórki nie są za wielki. Świetne na zakąskę, do obiadku, ja lubiłam na kanapke, pociapane jeszcze majonezem:)
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dzieki, chyba bede robic :mrgreen:

pzdr
yenn