5 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
sól /ok.1 szklanki/
zalewa:
1,5 l wody
2 niepełne szklanki octu 10%
45 dkg cukru
Pomidory pokroić w cienkie krążki, cebulę w półkrążki lub wiórka, zasypać solą, dodać odrobinkę octu, wymieszać i zostawić na 12 godz.
Następnie lekko dcisnąć powstały sok.
Zagotować składniki zalewy, na gotującą wrzucić pomidory z cebulą - gotować na wolnym ogniu mieszając, aż będą prawie miękkie /prawie !!!/.
Gorące nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
1 kg cebuli
sól /ok.1 szklanki/
zalewa:
1,5 l wody
2 niepełne szklanki octu 10%
45 dkg cukru
Pomidory pokroić w cienkie krążki, cebulę w półkrążki lub wiórka, zasypać solą, dodać odrobinkę octu, wymieszać i zostawić na 12 godz.
Następnie lekko dcisnąć powstały sok.
Zagotować składniki zalewy, na gotującą wrzucić pomidory z cebulą - gotować na wolnym ogniu mieszając, aż będą prawie miękkie /prawie !!!/.
Gorące nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.