Sałatka z zielonych pomidorów

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
5 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
sól /ok.1 szklanki/

zalewa:
1,5 l wody
2 niepełne szklanki octu 10%
45 dkg cukru

Pomidory pokroić w cienkie krążki, cebulę w półkrążki lub wiórka, zasypać solą, dodać odrobinkę octu, wymieszać i zostawić na 12 godz.
Następnie lekko dcisnąć powstały sok.
Zagotować składniki zalewy, na gotującą wrzucić pomidory z cebulą - gotować na wolnym ogniu mieszając, aż będą prawie miękkie /prawie !!!/.
Gorące nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
chyba trza mieć małą szklarenkę
icon_sad.gif
 

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
kiedy pomidory czerwone sie już kończa /nie ma dostatecznej pogody aby dojrzały/, są w sprzedaży też zielone, ale to chyba pod koniec wrzesnia.
 

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Ponieważ w przyszłym tygodniu prawdopodobnie zostanę posiadczaką 5 kg zielonych pomidorów mam głoopie pytanie - czy ten sok co się wydzieli z pomidorów wylewamy, czy dodajemy do zalewy????
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Poprosiłam tatę żeby mi kupił na giełdzie 5 kg zileonych pomidorów - i on mi kupił 18 kg - o matko i córko dzisiaj przyjadą!
 

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Wykończyłam te pomidory, albo one mnie.
Wykorzytałam wszytkie trzy obecne na forum przepisy na sałatkę z zielonych pomidorów.
Teraz się boję, że będą za octowe.
Ale pachną tak jak te co je rodzice dawno temu robili!
Kiedy można próbować?