Ryz po meksykansku z dressingiem

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Gdyby ktos zastanawial sie nad zrobieniem tego ryzu bez dressingu, niech lepiej zrezygnuje od razu z calosci bowiem to ten dressing nadaje smaku potrawie

1 lyzka oliwy
1 duza cebula posiekana
4 zmiazdzone zabki czosnku
1 lyzka posiekej serrano / lub innej ostrej papryczki
2 szkl ryzu
3 1/4 szkl bulionu z kostki
3/4 lyzeczki soli( zalezy jak slony bulion)


Rozgrzewamy olej na patelce, dodajemy cebule, czosnek i papryczke, mieszmy az cebula sie zeszkli okolo 9 minut. Dodajemy ryz, mieszamy na gazie przez nastepne 2 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy soli, czekamy az sie zagotujel. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy ryz okolo 15 mminut az nasz ryz bedzie miekki a bulion odparuje. Sciagamy z gazu a nastepnie przykryty ryz zostaiwamy na boku na kolejne 5 minut.

Kiedy gotowy , ryz przekladamy do miseczek, dodajemy 1/2 szklanki dressingu , mieszamy, doprawiamy pieprzem i podajemy jako dodatek do miesa.


Cilantro dressing:

1 1/4 szkl posiekanego cilantro
1 szkl oliwy z oliwek
5 lyzek bialego winnego octu
2 zabki czosnku
1 lyzeczka cuminu
1 lyzeczka serrano lub innej papryczki

Wszystkie skladniki wrzucamy do blendera lub miksera. MIksujemy az dressing bedzie gladki a skladniki sie polacza.Doprawiamy sola i pieprzem.

Przed samym uzyciem w rondelku podgrzewamy lekko dressing i dodajemy do gotowego ryzu.


Uwaga:

jezeli nie chcemy aby dressing byl za tlusty, mozna zmniejszyc ilosc oliwy.

* dressing nadaje sie takze do salatek


Proste, szybkie i smaczne
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nie bardzo lubie ostre papryczki
czy to jest bardzo ostre?
I czy moge przetrzymac w lodowce powiedzmy 2-3 dni?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
pachnie bardzo intensywnie nieco cytrynowo.

ja je nazywam chinska pietruszka, bo czesto jest w kuchni wschodniej


to co z ta papryczka?
boje sie, ze jak nie pomine, to dziecko mi nie ruszy :|