Gdyby ktos zastanawial sie nad zrobieniem tego ryzu bez dressingu, niech lepiej zrezygnuje od razu z calosci bowiem to ten dressing nadaje smaku potrawie
1 lyzka oliwy
1 duza cebula posiekana
4 zmiazdzone zabki czosnku
1 lyzka posiekej serrano / lub innej ostrej papryczki
2 szkl ryzu
3 1/4 szkl bulionu z kostki
3/4 lyzeczki soli( zalezy jak slony bulion)
Rozgrzewamy olej na patelce, dodajemy cebule, czosnek i papryczke, mieszmy az cebula sie zeszkli okolo 9 minut. Dodajemy ryz, mieszamy na gazie przez nastepne 2 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy soli, czekamy az sie zagotujel. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy ryz okolo 15 mminut az nasz ryz bedzie miekki a bulion odparuje. Sciagamy z gazu a nastepnie przykryty ryz zostaiwamy na boku na kolejne 5 minut.
Kiedy gotowy , ryz przekladamy do miseczek, dodajemy 1/2 szklanki dressingu , mieszamy, doprawiamy pieprzem i podajemy jako dodatek do miesa.
Cilantro dressing:
1 1/4 szkl posiekanego cilantro
1 szkl oliwy z oliwek
5 lyzek bialego winnego octu
2 zabki czosnku
1 lyzeczka cuminu
1 lyzeczka serrano lub innej papryczki
Wszystkie skladniki wrzucamy do blendera lub miksera. MIksujemy az dressing bedzie gladki a skladniki sie polacza.Doprawiamy sola i pieprzem.
Przed samym uzyciem w rondelku podgrzewamy lekko dressing i dodajemy do gotowego ryzu.
Uwaga:
jezeli nie chcemy aby dressing byl za tlusty, mozna zmniejszyc ilosc oliwy.
* dressing nadaje sie takze do salatek
Proste, szybkie i smaczne
1 lyzka oliwy
1 duza cebula posiekana
4 zmiazdzone zabki czosnku
1 lyzka posiekej serrano / lub innej ostrej papryczki
2 szkl ryzu
3 1/4 szkl bulionu z kostki
3/4 lyzeczki soli( zalezy jak slony bulion)
Rozgrzewamy olej na patelce, dodajemy cebule, czosnek i papryczke, mieszmy az cebula sie zeszkli okolo 9 minut. Dodajemy ryz, mieszamy na gazie przez nastepne 2 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy soli, czekamy az sie zagotujel. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy ryz okolo 15 mminut az nasz ryz bedzie miekki a bulion odparuje. Sciagamy z gazu a nastepnie przykryty ryz zostaiwamy na boku na kolejne 5 minut.
Kiedy gotowy , ryz przekladamy do miseczek, dodajemy 1/2 szklanki dressingu , mieszamy, doprawiamy pieprzem i podajemy jako dodatek do miesa.
Cilantro dressing:
1 1/4 szkl posiekanego cilantro
1 szkl oliwy z oliwek
5 lyzek bialego winnego octu
2 zabki czosnku
1 lyzeczka cuminu
1 lyzeczka serrano lub innej papryczki
Wszystkie skladniki wrzucamy do blendera lub miksera. MIksujemy az dressing bedzie gladki a skladniki sie polacza.Doprawiamy sola i pieprzem.
Przed samym uzyciem w rondelku podgrzewamy lekko dressing i dodajemy do gotowego ryzu.
Uwaga:
jezeli nie chcemy aby dressing byl za tlusty, mozna zmniejszyc ilosc oliwy.
* dressing nadaje sie takze do salatek
Proste, szybkie i smaczne
