- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
jest to dobra alternatywa dla tych, którzy z jakichś względów muszą unikać mąki pszennej. W oryginalnym przepisie jest, ale ja zastąpiłam ją razową mąką orkiszową.
Chleb ma duże dziurki, jest wilgotny, z chrupiącą skórką. W przeciwieństwie do wielu wypieków na mące innej niż pszenna, jest lekki, nie gniotowaty. Polecam.
150 g ugotowanego ryżu
150 g mleka
1 i 1/4 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego lub 1/2 łyżki białego
3/4 łyżeczki soli
250 g mąki pszennej lub orkiszowej
Wszystkie składniki wrzucić do maszyny i nastawić na program: wyrabianie.
Małą formę keksową posmarować masłem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
Ciasto wlać do blaszki (jest dosyć rzadkie) i postawić w ciepłym miejscu, by podrosło - na ok. 30-40 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut, następnie zmniejszyć ją do 190 st C i dopiekać jeszcze ok. 15 minut. skórka powinna być brązowa.
Z podanych proporcji wychodzi mały, raczej niski bochenek.
smacznego
_____________
Liska
Chleb ma duże dziurki, jest wilgotny, z chrupiącą skórką. W przeciwieństwie do wielu wypieków na mące innej niż pszenna, jest lekki, nie gniotowaty. Polecam.

150 g ugotowanego ryżu
150 g mleka
1 i 1/4 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego lub 1/2 łyżki białego
3/4 łyżeczki soli
250 g mąki pszennej lub orkiszowej
Wszystkie składniki wrzucić do maszyny i nastawić na program: wyrabianie.
Małą formę keksową posmarować masłem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
Ciasto wlać do blaszki (jest dosyć rzadkie) i postawić w ciepłym miejscu, by podrosło - na ok. 30-40 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut, następnie zmniejszyć ją do 190 st C i dopiekać jeszcze ok. 15 minut. skórka powinna być brązowa.
Z podanych proporcji wychodzi mały, raczej niski bochenek.
smacznego
_____________
Liska