Chleb ryżowy wyrabiany w maszynie

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
jest to dobra alternatywa dla tych, którzy z jakichś względów muszą unikać mąki pszennej. W oryginalnym przepisie jest, ale ja zastąpiłam ją razową mąką orkiszową.
Chleb ma duże dziurki, jest wilgotny, z chrupiącą skórką. W przeciwieństwie do wielu wypieków na mące innej niż pszenna, jest lekki, nie gniotowaty. Polecam.





150 g ugotowanego ryżu
150 g mleka
1 i 1/4 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego lub 1/2 łyżki białego
3/4 łyżeczki soli
250 g mąki pszennej lub orkiszowej

Wszystkie składniki wrzucić do maszyny i nastawić na program: wyrabianie.
Małą formę keksową posmarować masłem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
Ciasto wlać do blaszki (jest dosyć rzadkie) i postawić w ciepłym miejscu, by podrosło - na ok. 30-40 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut, następnie zmniejszyć ją do 190 st C i dopiekać jeszcze ok. 15 minut. skórka powinna być brązowa.
Z podanych proporcji wychodzi mały, raczej niski bochenek.

smacznego
_____________
Liska
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
o jaki piekny....

o ile sie nie myle orkisz tez bez glutenu.
moze by to nalezalo szczegolnie podkreslic? Niektorzy walcza ciezko o takie przepisy.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
piękny! A ja przez 15 lat diety bzglutenowej musiałam jeść jakieś paskudne chlebki kukurydziane (uwierzcie mi, one sa dobre, ale jako ciekaweostka anie codziennie)!

cudo!!
kermidt, orkisz niestety zawiera gluten, mnij wicej tyle co pszenica
icon_sad.gif