- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Wytrawne muffinki, które - gdy są ciepłe - smakują trochę jak babka ziemniaczana. Przepis na ok. 15 sztuk.
suche składniki:
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
mokre składniki:
1 duża cukinia (ja użyłam pół żółtej i pół zielonej) startej na tarce
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
1 szkl startego na tarce sera cheddar
1 łyżeczka soli
odrobina czarnego pieprzu
ew. oliwki do dekoracji
__________________
1,5 szkl maślanki
2 jajka
1/4 kostki masła roztopionego i ostudzonego do temp. pokojowej
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Suche składniki wymieszać w misce. Mokre - osobno w drugiej misce.
Jajka delikatnie ubić, dodać maślankę i masło i jeszcze chwilę ubijać.
Mokre składniki połączyć z maślanką, następnie delikatnie wymieszać z mąką.
Gdyby masa była zbyt sucha, dodać trochę maślanki.
Przełożyć do foremek muffinkowych i piec 30-35 minut.
Smacznego
___________
Liska

suche składniki:
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
mokre składniki:
1 duża cukinia (ja użyłam pół żółtej i pół zielonej) startej na tarce
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
1 szkl startego na tarce sera cheddar
1 łyżeczka soli
odrobina czarnego pieprzu
ew. oliwki do dekoracji
__________________
1,5 szkl maślanki
2 jajka
1/4 kostki masła roztopionego i ostudzonego do temp. pokojowej
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Suche składniki wymieszać w misce. Mokre - osobno w drugiej misce.
Jajka delikatnie ubić, dodać maślankę i masło i jeszcze chwilę ubijać.
Mokre składniki połączyć z maślanką, następnie delikatnie wymieszać z mąką.
Gdyby masa była zbyt sucha, dodać trochę maślanki.
Przełożyć do foremek muffinkowych i piec 30-35 minut.
Smacznego
___________
Liska