Muffinki z cukinią i serem cheddar

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Wytrawne muffinki, które - gdy są ciepłe - smakują trochę jak babka ziemniaczana. Przepis na ok. 15 sztuk.



suche składniki:

3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

mokre składniki:

1 duża cukinia (ja użyłam pół żółtej i pół zielonej) startej na tarce
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
1 szkl startego na tarce sera cheddar
1 łyżeczka soli
odrobina czarnego pieprzu
ew. oliwki do dekoracji

__________________

1,5 szkl maślanki
2 jajka
1/4 kostki masła roztopionego i ostudzonego do temp. pokojowej

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Suche składniki wymieszać w misce. Mokre - osobno w drugiej misce.
Jajka delikatnie ubić, dodać maślankę i masło i jeszcze chwilę ubijać.
Mokre składniki połączyć z maślanką, następnie delikatnie wymieszać z mąką.
Gdyby masa była zbyt sucha, dodać trochę maślanki.

Przełożyć do foremek muffinkowych i piec 30-35 minut.

Smacznego
___________
Liska
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
dobre
icon_smile.gif
czegos mi tam brakuje, czegos ostrzejszego, ale to tylko kwestia smaku ;)