Marynowane oliwki po hiszpansku*

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Marynowane zielone oliwki po hiszpansku

225g zielonych hiszpanksich oliwek z pestkami
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
4 duze zabki czosnku, obrane i lekko zmiazdzone
2 cienkie plasterki cytryny
1/2 lyzeczki zmielonej kolendry
1/2 lyzeczki zmielonego cuminu
2 galazki swiezego tymianku lub 1/2 lzyeczki suszonego
1 galazka rozmarynu lub 1/4 lyzeczki suszonego
1 listek laurowy
1/2 lyzeczki nasion kopru wloskiego
kawalek ostrej papryczki chili

Kazda oliwke lekko zmaizdzyc nozem, wlozyc dosc scisle do sloika. Dodac reszte skladnikow i dopelnic woda, tak aby plyn przykryl olwiki calkowicie. Sloik zamknac szczelnie i dobrze wstrzasnac - zostawic na cala noc w temperaturze pokojowej, potem wstawic do lodowki.

Nadaja sie do jedzenia juz na drugi dzien, choc im dluzej sie marynuja tym sa lepsze
icon_smile.gif


img78588ny.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: