- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb razowy mieszany na zakwasie
źródło: Jeffrey Hamelman
z udziałem 80% mąki żytniej częściowo zaparzanej
chleb robiony metodą 1-fazową, dlatego konieczny jest maleńki dodatek drożdży,
chleb ciemny, wyrazisty w smaku, wymaga przygotowania zakwasu i zaparzenia mąki jeden dzień przed wypiekiem
na zaczyn:
2 łyżki dojrzałego zakwasu żytniego
350g mąki żytniej razowej
ok. 300g wody
całość zagnieść i pozostawić do przefermentowania przez 14 do 16 godzin w temperaturze ok. 22 st C
zaparzanie mąki:
200g mąki żytniej razowej grubo mielonej (ideałem byłaby świeżo zmielona, ale ja dodam do niej po prostu trochę otrąb żytnich, żeby wzmocnić jej smak)
200g gotującej wody
mąkę zalać gorącą wodą, przykryć szczelnie folią i pozostawić razem z zaczynem na 14-16 godzin w temp pokojowej
na ciasto chlebowe:
250g mąki żytniej razowej
180g mąki pszennej 550
400g zaparzonej mąki (patrz wyżej)
ok. 650g zaczynu (patrz wyżej)
ok. 300g wody
10g świeżych drożdży (1/2 łyżeczki suchych)
1,5 łyżki soli
Przygotowanie chleba:
W dzień wypieku mieszamy dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne i niestety mocno klejące z powodu małej ilości mąki pszennej.
Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 30 minut.
Z całości należy uformować dwa okrągłe bądź podłużne bochenki, które powinny wysrastać w formach lub koszykach około 1 godziny w cieple.
Piekarnik nagrzać do ok. 240st C wyłożyć chleby chleby z koszyków, uprzednio nacięte kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w tej temperaturze 15 minut, następnie zdredukować do 220 st C i kontynuować pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut.
Chleb dzięki dużej ilości mąki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży.
_____
źródło: Jeffrey Hamelman
z udziałem 80% mąki żytniej częściowo zaparzanej
chleb robiony metodą 1-fazową, dlatego konieczny jest maleńki dodatek drożdży,
chleb ciemny, wyrazisty w smaku, wymaga przygotowania zakwasu i zaparzenia mąki jeden dzień przed wypiekiem

na zaczyn:
2 łyżki dojrzałego zakwasu żytniego
350g mąki żytniej razowej
ok. 300g wody
całość zagnieść i pozostawić do przefermentowania przez 14 do 16 godzin w temperaturze ok. 22 st C
zaparzanie mąki:
200g mąki żytniej razowej grubo mielonej (ideałem byłaby świeżo zmielona, ale ja dodam do niej po prostu trochę otrąb żytnich, żeby wzmocnić jej smak)
200g gotującej wody
mąkę zalać gorącą wodą, przykryć szczelnie folią i pozostawić razem z zaczynem na 14-16 godzin w temp pokojowej
na ciasto chlebowe:
250g mąki żytniej razowej
180g mąki pszennej 550
400g zaparzonej mąki (patrz wyżej)
ok. 650g zaczynu (patrz wyżej)
ok. 300g wody
10g świeżych drożdży (1/2 łyżeczki suchych)
1,5 łyżki soli
Przygotowanie chleba:
W dzień wypieku mieszamy dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne i niestety mocno klejące z powodu małej ilości mąki pszennej.
Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 30 minut.
Z całości należy uformować dwa okrągłe bądź podłużne bochenki, które powinny wysrastać w formach lub koszykach około 1 godziny w cieple.
Piekarnik nagrzać do ok. 240st C wyłożyć chleby chleby z koszyków, uprzednio nacięte kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w tej temperaturze 15 minut, następnie zdredukować do 220 st C i kontynuować pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut.
Chleb dzięki dużej ilości mąki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży.
_____
Ostatnią edycję dokonał moderator: