Margot @ 21 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=664500Aga
witaj w rodzinie co pieką chlebyMargotzałuję ze tak pozno sie za to zabrałam![]()
![]()
elzusia @ 21 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=664617jest tylko jeden problem - wiecej juz nie bedziesz kupowac chleba,bo zrobisz sie wybredna
moje lenistwo może się z tym problemem szybko uporac![]()
Grzechu @ 10 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1151236Myślicie że do zaparki można by rzucić jakieś nasiona, czy lepiej nie?Do zaparki nie polecam, ponieważ mąkę trzeba szybko i dokładnie rozetrzeć w bardzo małej ilości wody - z nasionami będzie to raczej dość niewygodne.Poza tym nie jestem pewna, czy cięższe (namoczone) nasiona nie popsują trochę procesu rośnięcia.![]()
Jeśli chcesz ten chlebek wzbogacić o nasiona, to IMHO lepszym pomysłem jest uprażenie nasion na suchej patelni i dodanie ich (po wystudzeniu) do ciasta właściwego pod koniec mieszania.
amy111 @ 23 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1156373Guciu. Do tego pięknego chleba dodałeś chyba sporo jasnej maki, tak? Ja robię ten chleb z mąki pełnoziarnistej i niestety bardzo słabo mi wyrasta ( tzn są bardzo małe dziurki wewnatrz chleba). Z reguły też za bardzo miąższ klei się do noża.Ja nie Gucio, ale odpowiem, że w przepisie jest niewiele białej mąki (18 dkg). Na odpowiednim zakwasie i z dodatkiem drożdży chleb z tego przepisu wyrasta mi zawsze bardzo dobrze, a czasem nawet aż za dobrze i wychodzi z formy![]()
Amy, zmieniłaś przepis i przygotowujesz ten chleb tylko i wyłącznie z mąki razowej - to dlatego nie wychodzi ci taki ładny i dobry. Upiecz ten chleb dokładnie wg wskazówek Mirabbelki w pierwszym poście, a na pewno ci się uda!
jeśli dajesz samą mąkę pełnoziarnistą... to pewnie dajesz więcej wody, niż przewiduje przepis...jeśli dodasz jej zbyt dużo, to także zaburzy zarówno proces rośnięcia, jak i zmieni stopień kleistości miąższu.![]()
Zresztą, chleb wyłącznie z mąki razowej nigdy nie będzie mocno wyrośnięty - jest na to za ciężki. Z tego samego powodu będzie również mało smaczny - kleisty i gniotowaty, a przepieczony - będzie się kruszyć. Kiedyś, z racji sympatyzowania z dietą Montignac, upierałam się na pieczenie wyłącznie z mąki pełnoziarnistej. Po wielu marnie zakończonych próbach zmieniłam zdanie, z korzyścią dla smaku i, co również ważne, bez uszczerbku na figurze.![]()
Uwielbiam własnoręcznie pieczone chleby i już dawno się przekonałam, że dodatek jasnej mąki w przepisie bardzo korzystnie działa zarówno na smak, jak i konsystencję chleba razowego na zakwasie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.