Suang la tang (seczuańska zupa ostro-kwaśna)*

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
SECZUAŃSKA ZUPA OSTRO-KWAŚNA

1 litr rosołu z kury
pierś z kurczaka ((surowa) może być karkówka lub schab)
garść suszonych grzybów mun
1 szklanka kukurydzy z puszki
1/2 szklanki pędów z bambusa pokrojonych w zapałkę
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka sosu Sambal oelek lub pasty chili
1 - 2 łyżek octu ryżowego lub winnego
po szypcie soli i cukru

Rosół zagotować , w tym czasie mięso opłukać i pokroić w kosteczkę lub paseczki, grzyby przygotowac według przepisu na opakowaniu pokroić w paseczki. Jajko lekko ubic widelcem. Do rosołu dodać mięso, grzyby, kukurydzę, bambus oraz przyprawy i gotować około 2 - 5 minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszana z wodą - mieszając (najlepiej trzepaczką szybko bo będą grudy :x ), po czym do gotującej zupy wlać cienkim strumieniem ubite jajko - lekko mieszając - odstawić z ognia!!! - (powinny powstać takie korzuszki z tego jajka) posypać na miseczke szczypiorem i SMACZNEGO <!--emoid:lol:--><!--endemo-->

Do zupy można dodac 10 dkg twarogu sojowgo tofu pokrojonego w cienkie plasterki- ja nie dodaję bo nie lubię ;)
Ilość dodawanego pieprzu, chili i octu zależy od indywidualnych upodobań, jednak zupa powinna być lekko kwaskowata i zdecydowanie pikantna!!!


pozdrawiam i smacznego
Annia <!--emoid:D--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witam!!!!
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje ale nie miałam czasu nawet tutaj zajrzeć - przepraszam!!! Tak pierś ma byc surowa i pokrojoną w kostkę wrzucamy na wrzący rosół!!
życzę smacznego!! my uwielbiamy tą zupkę!!

pozdrawiam Ania
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dziekuje za odpowiedz, na pewno wyprobuje.
Bardzo lubimy w domu takie smaki
icon_smile.gif