SECZUAŃSKA ZUPA OSTRO-KWAŚNA
1 litr rosołu z kury
pierś z kurczaka ((surowa) może być karkówka lub schab)
garść suszonych grzybów mun
1 szklanka kukurydzy z puszki
1/2 szklanki pędów z bambusa pokrojonych w zapałkę
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka sosu Sambal oelek lub pasty chili
1 - 2 łyżek octu ryżowego lub winnego
po szypcie soli i cukru
Rosół zagotować , w tym czasie mięso opłukać i pokroić w kosteczkę lub paseczki, grzyby przygotowac według przepisu na opakowaniu pokroić w paseczki. Jajko lekko ubic widelcem. Do rosołu dodać mięso, grzyby, kukurydzę, bambus oraz przyprawy i gotować około 2 - 5 minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszana z wodą - mieszając (najlepiej trzepaczką szybko bo będą grudy :x ), po czym do gotującej zupy wlać cienkim strumieniem ubite jajko - lekko mieszając - odstawić z ognia!!! - (powinny powstać takie korzuszki z tego jajka) posypać na miseczke szczypiorem i SMACZNEGO <!--emoid
--><!--endemo-->
Do zupy można dodac 10 dkg twarogu sojowgo tofu pokrojonego w cienkie plasterki- ja nie dodaję bo nie lubię
Ilość dodawanego pieprzu, chili i octu zależy od indywidualnych upodobań, jednak zupa powinna być lekko kwaskowata i zdecydowanie pikantna!!!
pozdrawiam i smacznego
Annia <!--emoid
--><!--endemo-->
1 litr rosołu z kury
pierś z kurczaka ((surowa) może być karkówka lub schab)
garść suszonych grzybów mun
1 szklanka kukurydzy z puszki
1/2 szklanki pędów z bambusa pokrojonych w zapałkę
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka sosu Sambal oelek lub pasty chili
1 - 2 łyżek octu ryżowego lub winnego
po szypcie soli i cukru
Rosół zagotować , w tym czasie mięso opłukać i pokroić w kosteczkę lub paseczki, grzyby przygotowac według przepisu na opakowaniu pokroić w paseczki. Jajko lekko ubic widelcem. Do rosołu dodać mięso, grzyby, kukurydzę, bambus oraz przyprawy i gotować około 2 - 5 minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszana z wodą - mieszając (najlepiej trzepaczką szybko bo będą grudy :x ), po czym do gotującej zupy wlać cienkim strumieniem ubite jajko - lekko mieszając - odstawić z ognia!!! - (powinny powstać takie korzuszki z tego jajka) posypać na miseczke szczypiorem i SMACZNEGO <!--emoid
Do zupy można dodac 10 dkg twarogu sojowgo tofu pokrojonego w cienkie plasterki- ja nie dodaję bo nie lubię
Ilość dodawanego pieprzu, chili i octu zależy od indywidualnych upodobań, jednak zupa powinna być lekko kwaskowata i zdecydowanie pikantna!!!
pozdrawiam i smacznego
Annia <!--emoid
Ostatnią edycję dokonał moderator: