Pieczone pomidory

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepis z Gazety Wyborczej (Wysokie Obcasy)

pomidory
czosnek
zielona pietruszka
oliwa
bazylia
tarta bułka
sól pieprz

- pomidory przekrajam na pół albo kroję w grube plastry,
- czosnek i pietruszkę bardzo drobno siekam,
- pomidory układam na folii natłuszczonej oliwą, posypuję je czosnkiem, tartą bułką, skrapiam oliwą,
- wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.,
- po wyjęciu posypuję solą, pieprzem, pietruszką i bazylią.

Czasem na pomidory kładę cienki plasterek mozarelli i kawałeczek oliwki, wtedy przyprawami i zieleninką posypuję pomidory przed pieczeniem (pod mozarellą).
 

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
ja czasami faszeruję pomidory pastą ze świeżo posiekanych pieczarek, pokrojonego w kostkę wędzonego tofu, szczypiorku, świeżych ziół, dodaję kilka kropel sosu sojowego, doprawiam pieprzem i dopiero wtedy zapiekam, również wychodzi pyszne.
 

Załączniki

  • pomidory_faszerowane.jpg
    pomidory_faszerowane.jpg
    125 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: