IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Placek z jabłkami z mąką orkiszową
marghe
post 6 Oct 2005, 10:32
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.999
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



(nie robiłam) - przepis z Soli i Pieprzu

125 g mąki orkisz.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów laskowych + 80 g orzechów włoskich - zmielonych
1 jajko
cynamon
sól
80 g brązowego cukru
150 masła

100 g galaretki z pigwy
sok z cytryny
calvados
750 g jabłek (te na zdjęciu mają czerwoną skórkę )
2 łyżki cukru
100 g orzechów włoskich
konfitura z borówek

mąkę i proszek przesiać, wymieszać z orzechami, wysypać na stół usypując kopczyk. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę soli, posypać brązowym cukrem. Wokół wgłębienia rozłożyć zimne masło pokrojone w płatki.
Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki zawinięte w folię spoż. (45 min)
Formę 24 cm natłuścić.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
formę wyłożyć ciastem razem z brzegami

Galaretkę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami Calvadosu, Jabłka pozbawić gniazd nasiennych ,pokroić w cieniutkie plasterki (wszerz) i natychmiast obtoczyć w galaretce, na chwilę w niej zostawić a następnie rozłożyć na cieście.
Piec ok 45 min.
Wyjąc z piekarnika

w małym rondelku rozpuścić 2 łyżki cukru. Dodać 100 g posiekanych orzechów i mieszając skarmelizować.
4 łyżki konfitury z borówek wymieszać i udekorować nią ciasto. Na koniec ciasto ozdobić orzechami w karmelu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 6 Oct 2005, 21:38
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.466
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Bardzo dziękuję Marghe,jak przetestuję to dam znać ,może zrobię w sobotę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 12 Jun 2006, 12:17
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Bardzo pyszne ciasto icon_smile.gif

Spod mocno orzechowy, troche inny niz kruche ciasto - dodatek proszku sprawia, ze fajnie rosnie w czasie pieczenia. Wychodzi cos pomiedzy plackiem , a rustykalna tarta.

Nadzienie po prostu boskie - jablka , calvados i galaretka z pigwy tworza doskonale zgrane trio icon_smile.gif Jas nie mialam borowek, wiec na jablka poukladalam wisnie z konfitury.

Dziekuje za oryginalny przepis.

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 7th December 2019 - 02:26